Suroviny
Postup
Smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme kousky másla a rostlinný tuk a prsty směs rozmělníme do vzhledu drobenky. Přilijeme studenou vodu a zpracujeme do hladkého těsta.
Pomoučenýma rukama z těsta vytvoříme 2 koule (1 trochu větší než druhá), zabalíme do potravinářské folie a dáme na hodinu do lednice.
1 kouli vyválíme do tvaru pečící nádoby (průměr kola cca 30cm), dáme do vymaštěné formy a opět do lednice.
Náplň:
oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme s cukrem, moukou, skořicí, solí (muškátovým oříškem), poté přisypeme jablka a pečlivě promícháme.
Jablka dáme do formy s těstem a "poházíme" na malé kousky nakrájenými kousky másla.
Druhou- menší- kouli rozválíme. Formu s jablky přikrajeme touto plackou a na krajích spojíme. Na pár místech prořízneme.
Pečeme na 200 stupňů cca 40-50 minut- dokud kůrka nezezlátne a jablková směs probublává.