Vzpomínáte na jablečné pité, tedy řezy z křehkého těsta plněné šťavnatými jablky? Tohle jsou přesně ony! Voní máslem, skořicí a vanilkou, v náplni nechybí sladké rozinky a křupavé vlašské ořechy. Pokud ho máte rádi, přidejte určitě i kokos. Jednoduchý jablečný koláč s pudinkem je ideálním moučníkem k nedělní kávě.
Suroviny
Postup
Z mouky, kypřicího prášku, másla, vajec, cukru vypracujte rukama těsto. Pokud se drobí, přidejte trochu mléka a znovu propracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte. Smíchejte je s pudinkovým práškem, krupicovým cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami, vlašskými ořechy a strouhaným kokosem a 15 minut nechte stát.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 °C, klasickou na 170 °C. Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Těsto rozdělte na dva stejné díly a oba vyválejte na plát o velikosti plechu. Jedním plátem těsta vyložte připravený plech a propíchejte vidličkou.
Poklaďte jablkovou směsí a rovnoměrně ji rozprostřete. Jablka přiklopte druhým plátem těsta a ten opět propíchejte vidličkou.
Pečte pomalu asi 45 minut. Pokud povrch koláče příliš rychle hnědne, volně ho přikryjte alobalem nebo archem pečicího papíru.
Nechte vychladnout a podáváme. Před podáváním můžete jablečný koláč pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít rumovou polevou.
Ilustrační foto: Image Professionals