Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 108
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6960 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 1107 g
Tuky 235 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na jablečné pité, tedy řezy z křehkého těsta plněné šťavnatými jablky? Tohle jsou přesně ony! Voní máslem, skořicí a vanilkou, v náplni nechybí sladké rozinky a křupavé vlašské ořechy. Pokud ho máte rádi, přidejte určitě i kokos. Jednoduchý jablečný koláč s pudinkem je ideálním moučníkem k nedělní kávě.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ bal
máslo 250 g
vejce 2 ks
podle potřeby
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
Na náplň
jablko 1,5 kg
vanilkový
mletá, podle chuti
podle chuti
podle chuti
podle chuti

Postup

1

Z mouky, kypřicího prášku, másla, vajec, cukru vypracujte rukama těsto. Pokud se drobí, přidejte trochu mléka a znovu propracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.

2

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte. Smíchejte je s pudinkovým práškem, krupicovým cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami, vlašskými ořechy a strouhaným kokosem a 15 minut nechte stát.

3

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 °C, klasickou na 170 °C. Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4

Těsto rozdělte na dva stejné díly a oba vyválejte na plát o velikosti plechu. Jedním plátem těsta vyložte připravený plech a propíchejte vidličkou.

5

Poklaďte jablkovou směsí a rovnoměrně ji rozprostřete. Jablka přiklopte druhým plátem těsta a ten opět propíchejte vidličkou.

6

Pečte pomalu asi 45 minut. Pokud povrch koláče příliš rychle hnědne, volně ho přikryjte alobalem nebo archem pečicího papíru.

7

Nechte vychladnout a podáváme. Před podáváním můžete jablečný koláč pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít rumovou polevou

Ilustrační foto: Image Professionals

Autor: lenkan

Doporučujeme recept s videem

Jablečný koláč

Apetit magazín