Vzpomínáte na jablečné pité, tedy řezy z křehkého těsta plněné šťavnatými jablky? Tohle jsou přesně ony! Voní máslem, skořicí a vanilkou, v náplni nechybí sladké rozinky a křupavé vlašské ořechy. Pokud ho máte rádi, přidejte určitě i kokos. Jednoduchý jablečný koláč s pudinkem je ideálním moučníkem k nedělní kávě.
Suroviny
Postup
Z mouky, kypřicího prášku, másla, vajec, cukru vypracujeme rukama těsto. Pokud se drobí, přidáme trochu mléka a znovu propracujeme. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Smícháme je s pudinkovým práškem, krupicovým cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami, vlašskými ořechy a strouhaným kokosem a 15 minut necháme stát.
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 150°C, klasickou na 170°C. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a oba vyválíme na plát o velikosti plechu. Jedním plátem těsta vyložíme připravený plech a propícháme vidličkou.
Poklademe jablkovou směsí a rovnoměrně ji rozprostřeme. Jablka přiklopíme druhým plátem těsta a ten opět propícháme vidličkou.
Pečeme pomalu asi 45 minut. Pokud povrch koláče příliš rychle hnědne, volně ho přikryjeme alobalem nebo archem pečicího papíru.
Necháme vychladnout a podáváme. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít rumovou polevou.
Ilustrační foto: Image Professionals