Jablkový cheescake s amarettom

Jablkový cheescake s amarettom

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

100g maslové sušienky

80g karamelové sušienky

90g masla

2 PL trstinového cukru

1 ČL škorice

Krém:

250g Philladelphia

500g Mascarpone

200g šľahačkovej smotanany

160g práškového cukru

3 PL pudingu s pravou vanilkou

3 vajcia

50 ml likéru Amaretto

1 vanilkový lusk

Jablková vrstva:

6 stredne veľkých kyslejších jabĺk

2 PL masla

1 ČL citrónovej šťavy

1 ČL škorice

2 PL Amaretta

1 PL trstinového cukru

Dokončenie (jablkové želé):

100 ml vody

3-4 stredne veľké jablká

2-3 PL cukru (podľa kyslosti jabĺk)

1 ČL citrónovej šťavy

50g masla

50 ml Amaretta

2 plátky želatíny 

1. Sušienky si v pomelieme v mixéri. Rozmixované sušienky dáme do misy, pridáme škoricu, trstinový cukor a roztopené maslo a všetko spolu premiešame. Dáme do formy, roztlačíme aj po okrajoch a vložíme do chladničky.

2. Medzitým si pripravíme jablkovú vrstvu. Jablká ošúpeme, odstránime jadrince a nakrájame na menšie, približne 0,5 mm kúsky. Do hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť, pridáme cukor, škoricu a citrónovú štavu a premiešame. Pridáme nakrájané jablká, všetko spolu premiešame a necháme 5 minút podusiť. Nakoniec pridáme amaretto  a necháme ešte približne 2 minúty podusiť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Kým jablká vychladnú pripravíme si náplň.

3. V mise zmiešame Philladelphiu s mascarpone a cukrom. Pridáme šľahačkovú smotanu, vanilku a mixérom premiešame. Potom zašľaháme vajcia a nakoniec pridáme puding a amaretto ešte prešľaháme.

4. Korpus vyberieme z chladničky a formu obalíme alobalom. Na korpus rozložíme vychladnuté jablká a nakoniec na jablká najlejeme pripravený krém. Formu dáme do hlbokého plechu, do ktorého nalejeme vodu a dáme piecť do predhriatej rúry na cca 1,5 hodiny (záleží od rúry). Cheesecake po upečení necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Po úplnom vychladnutí dáme cheesecake do chladničky aspoň na 3 - 4 hodiny  (najlepšie cez noc).

5. Nakoniec si pripravíme vrchnú vrstvu. Jablká si ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky, pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy aby nezhnedli. Do hrnca dáme vodu, maslo a cukor a necháme zohriať kým sa cukor nerozpustí. Keď voda začne vrieť, stíšime plameň a pridáme jablká a škoricu. Všetko spolu necháme dusiť 10 minút, kým jablká nezmeknú a aby sa tekutina trochu zredukovala. Medzitým si namočíme plátkovú želatínu. Keď jablká zmeknú, pridáme nakoniec amaretto a lyžičku masla a povaríme ešte 2 minúty. Potom ich odstavíme a pridáme k nim želatínu. Jablká necháme vychladnúť a keď začnú hustnúť natrieme ich na vychladnutý cheesecake a necháme v chaldničke zhtuhnúť.  (Tip: Jablká môžeme aj rozmixovať ak by niekto nechcel na povrchu kúsky). Dobrú chuť

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit