Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 105
Do 90 minut Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3597 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 532 g
Tuky 113 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jáhly už zase frčí! S tímhle osvědčeným receptem jim rychle přijdete na chuť. Jahelník se sušenými švestkami je staročeský odkaz, který na náš jídelníček rozhodně patří. V sezóně vyměňte sušené ovoce za čerstvé – švestky, meruňky, jablka.

Související recepty

Suroviny

jáhly 200 g
sůl
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
skořice ½ ČL
mletá
rozinky 100 g
sušené švestky 200 g

Postup

1

Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.

2

Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.

3

Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou.

4

Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.

5

Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

08.02.2015 10:11

Recept neurazil ani nenadchl. Před servírováním doporučuji ozdobit zakysanou smetanou.

14.11.2007 09:35
Recept se nachází v č.5/07 str. 81

Apetit magazín