Jáhly už zase frčí! S tímhle osvědčeným receptem jim rychle přijdete na chuť. Jahelník se sušenými švestkami je staročeský odkaz, který na náš jídelníček rozhodně patří. V sezóně vyměňte sušené ovoce za čerstvé – švestky, meruňky, jablka.
Suroviny
Postup
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou.
Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.
Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.
Komentáře
Recept neurazil ani nenadchl. Před servírováním doporučuji ozdobit zakysanou smetanou.