Jahodový sorbet je nejlepší v létě z čerstvých jahod, ale můžete si ho dopřát i mimo sezonu, pokud si zmrazíte část úrody jahod. Bez výkonného mixéru nebo food processoru se neobejdete, nicméně i mezi přístroji mohou být rozdíly. Pokud máte opravdu silný mixér, můžete mixovat jahody zmrzlé na kost. V opačném případě je nechte 5 až 10 minut povolit.
Suroviny
Postup
Cukr zalijte vařící vodou a míchejte, až se rozpustí. Jahody vložte do mixéru, nalijte na ně trochu horkého sirupu a začněte mixovat. Jak povolují, dolijte zbytek sirupu a podle chuti a konzistence přidejte limetovou šťávu.
Umixovaný sorbet (s konzistencí řidší točené zmrzliny) můžete jíst hned. Pokud chcete úhledné kopečky, přendejte sorbet do mrazuvzdorné nádoby a nechte asi 2 hodiny v mrazáku zpevnit. Sorbet není určen k dlouhému skladování. Není příliš sladký, a i proto později tvrdne a ledovatí – nejlepší je tedy čerstvý.
NĚCO NAVÍC
Čerstvé jahody zmrazte položené na tácu v jedné vrstvě, nejlépe přes noc. Pokud jsou příliš velké, můžete je rozpůlit a podložit pečicím papírem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )
- Troubu nepotřebujete, tyto jahodové delikatesy totiž zvládnete bez pečení(15 receptů )