0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jambalaya
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3546 kcal
Bílkoviny 246 g
Sacharidy 322 g
Tuky 122 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V kreolské kuchyni, která je pro Louisianu typická, se mísí evropské i africké vlivy s kuchyní původních obyvatel. Jambalaya je toho skvělým příkladem. 

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 500 g
chorizo 200 g
klobása
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nahrubo
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
paprika zelená 1 ks
nakrájená na proužky
česnek 2 stroužky
drcené
koření 1 PL
cajun – koupíte např. na www.koreni.cz
bobkový list 1 ks
konzervovaná rajčata krájená 400 g
rýže dlouhozrnná 1 hrnek
propláchnutá
vývar kuřecí 1 l
krevety 300 g
syrové, vyloupané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 2 PL
hladkolistá

Postup

1

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo na kolečka.

2

V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kuře, vyjměte, vložte chorizo a opět opečte. Vyjměte a odložte ke kuřeti.

3

Do uvolněné pánve dejte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte, dokud cibule nezměkne (pokud je pánev moc suchá, přilijte trochu vody či oleje).

4

Přidejte koření cajun a bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět, asi minutu.

5

Vmíchejte rajčata, rýži, vývar, kuře a chorizo. Osolte, přiveďte k varu a ztlumte plamen a za občasného míchání nechte pomalu vařit 20–25 minut, aby byla rýže měkká.

6

Těsně před koncem vaření přidejte krevetey a nechte je prohřát, až zrůžoví.

7

Pokud je třeba, přilijte ještě vodu nebo vývar, jambalaya nemá být suchá. Posypte petrželkou a podávejte. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč