
Jambalaya
V kreolské kuchyni, která je pro Louisianu typická, se mísí evropské i africké vlivy s kuchyní původních obyvatel. Jambalaya je toho skvělým příkladem.
Ingredience
- 500g kuřecích stehenních řízků
- 200g klobásy chorizo
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
- 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 lžíce koření cajun (koupíte např. na www.koreni.cz)
- 1 bobkový list
- 400g konzerva drcených rajčat
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže, propláchnuté
- 1 litr kuřecího vývaru
- 300 g syrových krevet, vyloupaných
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce hladkolisté petrželky
Příprava jídla
1 Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo na kolečka. V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kuře, vyjměte, vložte chorizo a opět opečte. Vyjměte a odložte ke kuřeti. Do uvolněné pánve dejte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte, dokud cibule nezměkne (pokud je pánev moc suchá, přilijte trochu vody či oleje).
2 Přidejte koření cajun a bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět, asi minutu. Vmíchejte rajčata, rýži, vývar, kuře a chorizo. Osolte, přiveďte k varu a ztlumte plamen a za občasného míchání nechte pomalu vařit 20–25 minut, aby byla rýže měkká. Těsně před koncem vaření přidejte krevetey a nechte je prohřát, až zrůžoví. Pokud je třeba, přilijte ještě vodu nebo vývar, jambalaya nemá být suchá. Posypte petrželkou a podávejte.
Přidat komentář