Jambalaya je skvělým příkladem toho, jak se v kreolské kuchyni, která je pro Louisianu typická, mísí evropské i africké vlivy s kuchyní původních obyvatel. Jambalaya je rychlý a pikantní recept z jednoho hrnce, který je plný kuřecího masa, rajčat, krevet a rýže.
Suroviny
Postup
Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo na kolečka.
V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kuře, vyjměte, vložte chorizo a opět opečte. Vyjměte a odložte ke kuřeti.
Do uvolněné pánve dejte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte, dokud cibule nezměkne (pokud je pánev moc suchá, přilijte trochu vody či oleje).
Přidejte koření cajun a bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět, asi minutu.
Vmíchejte rajčata, rýži, vývar, kuře a chorizo. Osolte, přiveďte k varu a ztlumte plamen. Za občasného míchání nechte pomalu vařit 20–25 minut, aby byla rýže měkká.
Těsně před koncem vaření přidejte krevetey a nechte je prohřát, až zrůžoví.
Pokud je třeba, přilijte ještě vodu nebo vývar, jambalaya nemá být suchá. Posypte petrželkou a podávejte.