Jarní nudlová polévka

Jarní nudlová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5231 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 880 g
Tuky 111 g
Vláknina 161 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá vegetariánská verze polévky pho vás vmžiku postaví na nohy a nabije energií.

Suroviny

cibule 2 ks
na čtvrtky
česnek 1 ks
celá palice, překrojená napříč
zázvor (čerstvý) 5 cm
v celku, oloupaný a podrcený
skořice 1 ks
badyán 4 ks
hřebíček 2 ks
celé
pepř 0.5 ČL
celý, černý
vývar zeleninový 2 l
rostlinný olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený na kolečka
mrkev 1 ks
větší, na širší nudličky
hrášek 200 g
lusky překrájené
nudle rýžové 200 g
rybí omáčka 1 PL
a/nebo sójové omáčky + sůl podle chuti
limetová šťáva
na dochucení
hnědý cukr
na dochucení
výhonky mungo
k podávání
koriandr
lístky, na posypání
chilli paprička 1 ks
červená (podle chuti)

1 Rozpalte hrnec se silným dnem a nasucho na něm opečte cibuli, rozříznutou palici česneku a zázvor. Opékejte 4–5 minut, až zelenina začne pořádně hnědnout. Přidejte koření a opékejte také nasucho, až se výrazně rozvoní, míchejte, aby se nic nepřipálilo. Zalijte vývarem a společně vařte 30 minut.

2 V druhém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm pórek a mrkev, dokud nezměknou, případně můžete zeleninu pár minut dusit pod pokličkou. Cílem je, aby změkla, ale zachovala si barvu. Přidejte hrášek a opékejte jen chviličku, aby zůstal křupavý.

3 Mezitím do mísy vložte rýžové nudle a zalijte je vroucí vodou. Mísu přiklopte poklicí a nechte nudle změknout.

4 Hotový vývar slijte přes cedník do hrnce k zelenině. Dochuťte rybí omáčkou, solí, limetovou šťávou a troškou hnědého cukru, aby polévka získala typickou asijskou sladko-slano-kyselou chuť.

Nudle slijte, propláchněte, nandejte je do misek a zalijte polévkou. Přidejte výhonky mungo a podle chuti koriandr a nakrájenou chilli papričku.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete místo cukrových hrášků použít oloupané výhonky chřestu, plátky nakrájeného mladého fenyklu nebo třeba baby špenát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit