0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní nudlová polévka

Jarní nudlová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jarní nudlová polévka

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3278 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 564 g
Tuky 55 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá vegetariánská verze polévky pho vás vmžiku postaví na nohy a nabije energií.

Suroviny

cibule 2 ks
na čtvrtky
česnek 1 ks
celá palice, překrojená napříč
zázvor (čerstvý) 5 cm
v celku, oloupaný a podrcený
skořice 1 svitek
badyán 4 hvězdičky
hřebíček 2 ks
celý
pepř celý 0.5 ČL
černý
vývar zeleninový 2 l
rostlinný olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený na kolečka
mrkev 1 ks
větší, na širší nudličky
hrášek cukrový 200 g
lusky překrájené
nudle rýžové 200 g
ploché
rybí omáčka 3 PL
1–3 lžíce podle chuti (a/nebo sójová omáčka + sůl podle chuti)
limetová šťáva
na dochucení
hnědý cukr
na dochucení
výhonky mungo
k podávání
koriandr
lístky, na posypání
chilli paprička 1 ks
červená (podle chuti)

1 Rozpalte hrnec se silným dnem a nasucho na něm opečte cibuli, rozříznutou palici česneku a zázvor. Opékejte 4–5 minut, až zelenina začne pořádně hnědnout. Přidejte koření a opékejte také nasucho, až se výrazně rozvoní, míchejte, aby se nic nepřipálilo. Zalijte vývarem a společně vařte 30 minut.

2 V druhém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm pórek a mrkev, dokud nezměknou, případně můžete zeleninu pár minut dusit pod pokličkou. Cílem je, aby změkla, ale zachovala si barvu. Přidejte hrášek a opékejte jen chviličku, aby zůstal křupavý.

3 Mezitím do mísy vložte rýžové nudle a zalijte je vroucí vodou. Mísu přiklopte poklicí a nechte nudle změknout.

4 Hotový vývar slijte přes cedník do hrnce k zelenině. Dochuťte rybí omáčkou, solí, limetovou šťávou a troškou hnědého cukru, aby polévka získala typickou asijskou sladko-slano-kyselou chuť.

Nudle slijte, propláchněte, nandejte je do misek a zalijte polévkou. Přidejte výhonky mungo a podle chuti koriandr a nakrájenou chilli papričku.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete místo cukrových hrášků použít oloupané výhonky chřestu, plátky nakrájeného mladého fenyklu nebo třeba baby špenát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit