
Jarní nudlová polévka
Rychlá vegetariánská verze polévky pho vás vmžiku postaví na nohy a nabije energií.
Ingredience
- 2 cibule, na čtvrtky
- 1 palice česneku, překrojená napříč
- cca 5cm kus zázvoru v celku, oloupaný a podrcený
- 1 svitek skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 celé hřebíčky
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 pórek, nakrájený na kolečka
- 1 větší mrkev, na širší nudličky
- 200 g cukrového hrášku, lusky překrájené
- 200 g plochých rýžových nudlí
- 1–3 lžíce rybí omáčky a/nebo sójové omáčky + sůl podle chuti
- limetová šťáva na dochucení
- hnědý cukr na dochucení
- výhonky mungo k podávání
- lístky koriandru na posypání
- 1 červená chilli paprička (podle chuti)
Příprava jídla
1 Rozpalte hrnec se silným dnem a nasucho na něm opečte cibuli, rozříznutou palici česneku a zázvor. Opékejte 4–5 minut, až zelenina začne pořádně hnědnout. Přidejte koření a opékejte také nasucho, až se výrazně rozvoní, míchejte, aby se nic nepřipálilo. Zalijte vývarem a společně vařte 30 minut.
2 V druhém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm pórek a mrkev, dokud nezměknou, případně můžete zeleninu pár minut dusit pod pokličkou. Cílem je, aby změkla, ale zachovala si barvu. Přidejte hrášek a opékejte jen chviličku, aby zůstal křupavý.
3 Mezitím do mísy vložte rýžové nudle a zalijte je vroucí vodou. Mísu přiklopte poklicí a nechte nudle změknout.
4 Hotový vývar slijte přes cedník do hrnce k zelenině. Dochuťte rybí omáčkou, solí, limetovou šťávou a troškou hnědého cukru, aby polévka získala typickou asijskou sladko-slano-kyselou chuť.
5 Nudle slijte, propláchněte, nandejte je do misek a zalijte polévkou. Přidejte výhonky mungo a podle chuti koriandr a nakrájenou chilli papričku.
NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete místo cukrových hrášků použít oloupané výhonky chřestu, plátky nakrájeného mladého fenyklu nebo třeba baby špenát.
Přidat komentář