0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní rizoto s potočnicí

Jarní rizoto s potočnicí

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2325 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 313 g
Tuky 62 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potočnice, sestřenka rukoly, chutná více či méně peprně (podle způsobu pěstování), ale taky může připomínat křen. Zatím je málokde k sehnání, rozhodně si však zaslouží pozornost. Vyzkoušejte ji!

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
rýže kulatozrnná 320 g
na rizoto
víno bílé 120 ml
suché, lze nahradit vývarem navíc
vývar zeleninový 750 ml
horký, lze nahradit drůbežím
mražený hrášek 150 g
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
parmazán 25 g
strouhaný
potočnice 60 g
sýr 150 g
čerstvý, měkký, k podávání
nakrájená na nudličky nebo kostičky, opečená dozlatova

Postup

1

Ve velkém těžkém rendlíku opékejte na mírném až středním ohni na oleji cibuli doměkka, asi 4 minuty, aby změkla, ale nezměnila barvu.

2

Vsypte česnek a rýži, minutu míchejte.

3

Vlijte bílé víno (nebo naběračku vývaru) a vařte 2–3 minuty, až se většina tekutiny vypaří nebo vstřebá.

4

Pak po naběračkách přilévejte vývar a zlehka míchejte, aby se nic nepřichytilo. Další vývar vždy přilijte, až se předchozí vstřebá.

5

Jakmile bude rýže uvařená téměř al dente, přidejte ještě trochu vývaru a vsypte hrášek a muškátový oříšek. Vařte, aby byla rýže al dente. Odstavte.

6

Vmíchejte parmazán a část potočnice (pokrájené). Posypte čerstvým sýrem a slaninou a podávejte ozdobené zbylou potočnicí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč