0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní rizoto s potočnicí

Jarní rizoto s potočnicí

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2325 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 313 g
Tuky 62 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potočnice, sestřenka rukoly, chutná více či méně peprně (podle způsobu pěstování), ale taky může připomínat křen. Zatím je málokde k sehnání, rozhodně si však zaslouží pozornost. Vyzkoušejte ji!

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
rýže kulatozrnná 320 g
na rizoto
víno bílé 120 ml
suché, lze nahradit vývarem navíc
vývar zeleninový 750 ml
horký, lze nahradit drůbežím
mražený hrášek 150 g
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
parmazán 25 g
strouhaný
potočnice 60 g
sýr 150 g
čerstvý, měkký, k podávání
slanina 80 g
nakrájená na nudličky nebo kostičky, opečená dozlatova

Postup

1

Ve velkém těžkém rendlíku opékejte na mírném až středním ohni na oleji cibuli doměkka, asi 4 minuty, aby změkla, ale nezměnila barvu.

2

Vsypte česnek a rýži, minutu míchejte.

3

Vlijte bílé víno (nebo naběračku vývaru) a vařte 2–3 minuty, až se většina tekutiny vypaří nebo vstřebá.

4

Pak po naběračkách přilévejte vývar a zlehka míchejte, aby se nic nepřichytilo. Další vývar vždy přilijte, až se předchozí vstřebá.

5

Jakmile bude rýže uvařená téměř al dente, přidejte ještě trochu vývaru a vsypte hrášek a muškátový oříšek. Vařte, aby byla rýže al dente. Odstavte.

6

Vmíchejte parmazán a část potočnice (pokrájené). Posypte čerstvým sýrem a slaninou a podávejte ozdobené zbylou potočnicí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit