Tak tohle je přímo oslava jednoduchosti! Křehké stonky bílého chřestu přelité horkým zlatým máslem je sama o sobě dokonalá kombinace, kterou křupavé krutonky už jen povznesou až do labužnického sedmého nebe. Receptů na bílý chřest je spoustu, ale tento je tak jednoduchý, že si ho jistě zamilujete.
Suroviny
Postup
Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.
Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvařit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.
Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.
Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.
Tip: Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.
Komentáře