0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bily chrest
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2988 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 354 g
Tuky 143 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak tohle je přímo oslava jednoduchosti! Křehké stonky přelité horkým zlatým máslem je sama o sobě dokonalá ­kombinace, kterou křupavé krutonky už jen povznesou až do labužnického sedmého nebe.

Suroviny

chřest bílý 12 ks
máslo 150 g
sůl
pepř
toustový chléb 4 plátky
lze nahradit vekou

Postup

1

Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.

2

Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.

3

Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.

4

Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.

Tip: Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Vařila jsem chřest bílý a jeho chuť pak byla hořká. Kde jsem udělala chybu?Lenka

Anonym

Ahoj Lenko, včera jsem dělala chřest jako přílohu ke kuřecím plátkům a taky byl trochu hořký. Při bližším prozkoumání jsem zjistila, že je hořký jen na konci. Asi tak spodní třetina..

Anonym

Dolní část chřestu bývá často hořká a proto je lepší se jí zbavit. Stačí uchopit stonek v polovině do levé ruky a na konci do pravé a zlomit ho. Dolní ulomená část putuje do koše a zbytek si vychutnáte na talíři ;)

Anonym

Ještě ho musíte loupat, komplet kromě hlavičky, jinak se to nedá kvůli vlákýnkám jíst. zelený stačí spodní třetina, po odlomení

Anonym

V tomto receptu skvěle vynikne chuť chřestu. (Chřest pročisťuje ledviny!) Nejlepší jsou špičky chřestu. Ty druhé konce bývají někdy hořčí, ale záleží na tom kterém chřestu...

Anonym

Už léta připravujeme jako chřest řapíky mangoldu a je to také vynikající.

Anonym

Tajemstvi bileho chrestu lezi jen a jen ve Vasich rukou. Jedine, co nesmite osidit, je cerstvost a uz diskutovane loupani! Klidne zajedte nehtem palce do konce chrestu,.. musi byt plny stavy, jinak ho polozte, kde jste ho vzali (v zadnem pripade nesmi byt videt znamka plisne, nebo povadle hlavicky). Doma ho oloupejte od hlavicky po cele delce, ale dokonale a nesetrete, cim dukladneji oloupete, tim chutnejsi, v zadnem pripade pak neni horky, jedno jaky "druh".. Pokud mate opravdu dobre hotovo, tak staci odriznout i 1 cm od konce. Naco vyhazovat tretinu neceho tak senzacniho! Dobrou chut!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...