Tak tohle je přímo oslava jednoduchosti! Křehké stonky přelité horkým zlatým máslem je sama o sobě dokonalá kombinace, kterou křupavé krutonky už jen povznesou až do labužnického sedmého nebe.
Suroviny
Postup
Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.
Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.
Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.
Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.
Tip: Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.
Komentáře
Anonym
23.05.2006 12:03
chřest
Anonym
11.06.2006 14:09
hořkost chřestu
Anonym
02.11.2006 16:18
Hořkost chřestu
Anonym
15.05.2007 20:12
Loupání
Anonym
26.06.2006 13:19
Chřest
Anonym
14.06.2007 11:21
mangold ala chřest
Anonym
21.05.2008 14:56
tajemstvi