Jakmile se z trouby začne linout libá vůně tohoto jednoduchyého kokosového koláče s jahodami a drobenkou, budete muset mlsouny odhánět násilím. Alespoň u nás v redakci tomu tak během focení bylo...
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Z cukru, soli, mouky a másla rukama vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.
Ve velké míse vyšlehejte máslo, sůl, cukr a vanilku do nadýchané pěny. Jedno po druhém přišlehejte do směsi vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto do jiné mísy a smíchejte s kokosem.
Ke směsi vajec a másla postupně po částech přidávejte mouku s kokosem a podmáslí.
Hotové těsto nalijte do připravené formy a povrch lehce urovnejte stěrkou. Povrch poklaďte jahodami smíchanými s 2 lžícemi škrobu a posypte připravenou drobenkou a kokosovými lupínky.
Pečte přibližně 45–50 minut, do úplného zezlátnutí. Dokonalé propečení ověřte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je koláč hotov. Pokud koláč tmavne příliš rychle a přitom není propečený, přikryjte ho alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte zakrytý.
Koláč nechte vychladnout a podávejte nakrájený na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku(21 receptů )
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Dobrý den,
těší nás, že Vám koláč chutnal, navzdory tomu, že Vás úplně neuspokojila konzistence těsta. Nedovedeme úplně posoudit, zda a kde nastala chyba v postupu. Je možné, že tomu, kdo má raději sušší těsto, prostě tento typ moučníku nevyhovuje. Pokud máte pocit, že jahody pustily příliš šťávy, můžete příště ubrat jejich množství. A rozhodně se přimlouváme za použití másla – na chuti je to znát.
Dobrý den, recept jsem vyzkoušela, chuť je moc dobrá, ale těsto je příšerně mokré - upečené, ale mokré. Nevím, co jsem dělala špatně - možná moc jahod? Margarin misto másla?
Určitě vyzkouším znovu, možná jen z poloviční dávky...