0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 483 g
Sacharidy 43 g
Tuky 314 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bude čtvrtek Zelený, bude beránek pečený! O tom, jaké to je, vzít na svá bedra úlohu symbolu, by mohla zjara jehňátka vykládat. Pokud si myslíte, že jste tradici učinili zadost tou piškotovou pečínkou s mašlí, která zdobí váš stůl, vyvedeme vás z omylu.

Suroviny

jehněčí kýta 2.5 kg
sůl a pepř
olej 6 PL
nejlépe olivový
rozmarýn 3 snítka
čerstvý nebo sušený
jarní cibulka 3 svazky
mouka pšeničná hladká 3 PL
víno červené 3

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Kýtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Celou ji pomažte olejem a konec kosti pečlivě omotejte alobalem, aby se nespálil.

3

Kýtu položte na pekáč tučnou stranou vzhůru, obložte snítkami rozmarýnu (nebo posypte sušeným) a pečte 20 minut. Potom snižte teplotu na 180°C. Aby byla kýta dobře propečená, pečte ji od této chvíle 25 minut na každých 500g váhy. V našem případě tedy ještě 125 minut. Povrch kýty by měl být upečený dozlatova a křupavý.

4

20 minut před předpokládaným koncem pečení přidejte do pekáče s kýtou očištěné, na špalíčky nakrájené jarní cibulky.

5

Po upečení vyjměte kýtu a cibulky z pekáče a uchovejte je zakryté v teple dalších 10 minut.

6

Výpek zatím zaprašte moukou a asi minutu smažte. Za stálého míchání přilijte víno a chvíli povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

7

Kýtu přendejte na velkou mísu a kolem dokola obložte cibulkami a snítkami rozmarýnu. Prohřátou omáčku podávejte v omáčníku zvlášť.

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit