0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 483 g
Sacharidy 43 g
Tuky 314 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bude čtvrtek Zelený, bude beránek pečený! O tom, jaké to je, vzít na svá bedra úlohu symbolu, by mohla zjara jehňátka vykládat. Pokud si myslíte, že jste tradici učinili zadost tou piškotovou pečínkou s mašlí, která zdobí váš stůl, vyvedeme vás z omylu.

Suroviny

jehněčí kýta 2.5 kg
sůl a pepř
olej 6 PL
nejlépe olivový
rozmarýn 3 snítka
čerstvý nebo sušený
jarní cibulka 3 svazky
mouka pšeničná hladká 3 PL
víno červené 3

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Kýtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Celou ji pomažte olejem a konec kosti pečlivě omotejte alobalem, aby se nespálil.

3

Kýtu položte na pekáč tučnou stranou vzhůru, obložte snítkami rozmarýnu (nebo posypte sušeným) a pečte 20 minut. Potom snižte teplotu na 180°C. Aby byla kýta dobře propečená, pečte ji od této chvíle 25 minut na každých 500g váhy. V našem případě tedy ještě 125 minut. Povrch kýty by měl být upečený dozlatova a křupavý.

4

20 minut před předpokládaným koncem pečení přidejte do pekáče s kýtou očištěné, na špalíčky nakrájené jarní cibulky.

5

Po upečení vyjměte kýtu a cibulky z pekáče a uchovejte je zakryté v teple dalších 10 minut.

6

Výpek zatím zaprašte moukou a asi minutu smažte. Za stálého míchání přilijte víno a chvíli povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

7

Kýtu přendejte na velkou mísu a kolem dokola obložte cibulkami a snítkami rozmarýnu. Prohřátou omáčku podávejte v omáčníku zvlášť.

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit