Bude čtvrtek Zelený, bude beránek pečený! O tom, jaké to je, vzít na svá bedra úlohu symbolu, by mohla zjara jehňátka vykládat. Pokud si myslíte, že jste tradici učinili zadost tou piškotovou pečínkou s mašlí, která zdobí váš stůl, vyvedeme vás z omylu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C.
Kýtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Celou ji pomažte olejem a konec kosti pečlivě omotejte alobalem, aby se nespálil.
Kýtu položte na pekáč tučnou stranou vzhůru, obložte snítkami rozmarýnu (nebo posypte sušeným) a pečte 20 minut. Potom snižte teplotu na 180°C. Aby byla kýta dobře propečená, pečte ji od této chvíle 25 minut na každých 500g váhy. V našem případě tedy ještě 125 minut. Povrch kýty by měl být upečený dozlatova a křupavý.
20 minut před předpokládaným koncem pečení přidejte do pekáče s kýtou očištěné, na špalíčky nakrájené jarní cibulky.
Po upečení vyjměte kýtu a cibulky z pekáče a uchovejte je zakryté v teple dalších 10 minut.
Výpek zatím zaprašte moukou a asi minutu smažte. Za stálého míchání přilijte víno a chvíli povařte. Podle chuti osolte a opepřete.
Kýtu přendejte na velkou mísu a kolem dokola obložte cibulkami a snítkami rozmarýnu. Prohřátou omáčku podávejte v omáčníku zvlášť.