0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí na bylinkách

Jehněčí na bylinkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí na bylinkách

4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6721 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 369 g
Tuky 413 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí pečeně v bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré uspokojí i velmi náročné hosty, ale zvládnout se dá snadno. Podstatné jsou kvalitní suroviny!

Suroviny

jehněčí plec 1 kg
s kostí
česnek
několik stroužků nakrájených na plátky
bylinky 2 PL
nasekané na marinování (tymián, rozmarýn, majoránka)
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
cibule 1 ks
bobkový list 1 ks
tymián
sůl
pepř
olej
na opražení zeleniny
hořčice 2 PL
víno červené l
Na bylinkovou krustu
bylinky 3 hrsti
majoránka, máta, rozmarýn
strouhanka 3 hrsti
nejlépe z tvrdého toustového chleba bez kůrek
olivový olej 1 sklenka
Na pyré
brambory 700 g
povařené
česnek 2
palice
máslo 100 g
smetana 200 ml
Na ozdobení
rajčata cherry
rukola hrst

1 Jehněčí vykostěte (snažte se zachovat stejnoměrný tvar) nebo tento úkol svěřte řezníkovi, ale kosti uchovejte. Maso poklaďte plátky česneku, posypte bylinkami a nechte v chladu hodinu i déle marinovat. Kosti s nakrájenou zeleninou a kořením krátce opražte v hrnci na troše oleje, zalijte litrem vody a hodinu vařte.

2 Na bylinkovou krustičku promíchejte jemně nasekané byliny, strouhanku a olej a rukama je důkladně propracujte, aby vznikla hustá vláčná směs. Množství strouhanky a oleje můžete samozřejmě podle potřeby upravit – sušší strouhanka více nasákne. Palice česneku zabalte do alobalu.

3 Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso vyjměte z marinády, potřete hořčicí (Petr Bureš použil běžnou, ale zkusit to můžete i s kremžskou nebo dijonskou, ve slabé vrstvě). Pak na jehněčí dobře přitiskněte bylinkovou směs. Spolu s česnekem je dejte do pekáčku a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby krusta zezlátla.

4 Uvařený vývar z kostí a zeleniny sceďte. Vlijte do něj víno a na mírnějším plameni zredukujte na třetinu objemu. Odpařováním tekutiny vývar houstne, koncentruje se v něm chuť a vůně a vzniká hladká, hustá šťáva. Na chuti se podílí i počáteční opražení; hutnou konzistenci podpoří klihovité látky z kostí.

5 Uvařené brambory v míse důkladně prohněťte se smetanou a máslem. Stroužky česneku, který se v troubě upekl spolu s masem, snadno vytlačíte ze slupek. Celé stroužky vmíchejte do pyré; mají krásně nazlátlou barvu a jemnou chuť. Nedrťte je – poskytnou zajímavý kontrast mezi hedvábnou kaší a křupavým stroužkem.

6 Část rukoly nasekejte a promíchejte s rajčaty. Osolte je, opepřete a krátce opečte (klidně k tomu zužitkujte výpek z masa v pekáčku – anebo k němu rajčata jednoduše přidejte na posledních pět minut pečení). Jehněčí pokrájete na plátky a podávejte s vinnou omáčkou, opečenými rajčaty a pyré, ozdobené rukolou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Gabriela Krylová

vyborny recept,omacku jsem trosku prisladila tmavym cukrem..jen doba peceni mne nesedela,po dvaceti minutach bylo maso stale syrove...nakonec se celkova doba blizila ke 120 minutam,po teto dobe bylo maso stavnate a kurka propecena..

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč