Jehněčí na bylinkách

Jehněčí na bylinkách

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3948 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 355 g
Tuky 243 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jehněčí pečeně v bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré uspokojí i velmi náročné hosty, ale zvládnout se dá snadno. Podstatné jsou kvalitní suroviny!

Suroviny

1 kg
jehněčí plec s kostí
česnek stroužků
nakrájených na plátky
bylinky 2 PL
nasekané na marinování (tymián, rozmarýn, majoránka)
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
cibule 1 ks
bobkový list 1 ks
tymián
sůl
pepř
olej
na opražení zeleniny
hořčice 2 PL
víno červené l
Na bylinkovou krustu
bylinky 3 hrsti
majoránka, máta, rozmarýn
strouhanka 3 hrsti
nejlépe z tvrdého toustového chleba bez kůrek
olivový olej 1 sklenka
Na pyré
brambory 700 g
povařené
česnek 2
máslo 100 g
smetana 200 ml
Na ozdobení
rajčata cherry
rukola hrst
1. Jehněčí vykostěte (snažte se zachovat stejnoměrný tvar) nebo tento úkol svěřte řezníkovi, ale kosti uchovejte. Maso poklaďte plátky česneku, posypte bylinkami a nechte v chladu hodinu i déle marinovat. Kosti s nakrájenou zeleninou a kořením krátce opražte v hrnci na troše oleje, zalijte litrem vody a hodinu vařte.

2. Na bylinkovou krustičku promíchejte jemně nasekané byliny, strouhanku a olej a rukama je důkladně propracujte, aby vznikla hustá vláčná směs. Množství strouhanky a oleje můžete samozřejmě podle potřeby upravit – sušší strouhanka více nasákne. Palice česneku zabalte do alobalu.

3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso vyjměte z marinády, potřete hořčicí (Petr Bureš použil běžnou, ale zkusit to můžete i s kremžskou nebo dijonskou, ve slabé vrstvě). Pak na jehněčí dobře přitiskněte bylinkovou směs. Spolu s česnekem je dejte do pekáčku a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby krusta zezlátla.

4. Uvařený vývar z kostí a zeleniny sceďte. Vlijte do něj víno a na mírnějším plameni zredukujte na třetinu objemu. Odpařováním tekutiny vývar houstne, koncentruje se v něm chuť a vůně a vzniká hladká, hustá šťáva. Na chuti se podílí i počáteční opražení; hutnou konzistenci podpoří klihovité látky z kostí.

5. Uvařené brambory v míse důkladně prohněťte se smetanou a máslem. Stroužky česneku, který se v troubě upekl spolu s masem, snadno vytlačíte ze slupek. Celé stroužky vmíchejte do pyré; mají krásně nazlátlou barvu a jemnou chuť. Nedrťte je – poskytnou zajímavý kontrast mezi hedvábnou kaší a křupavým stroužkem.

6. Část rukoly nasekejte a promíchejte s rajčaty. Osolte je, opepřete a krátce opečte (klidně k tomu zužitkujte výpek z masa v pekáčku – anebo k němu rajčata jednoduše přidejte na posledních pět minut pečení). Jehněčí pokrájete na plátky a podávejte s vinnou omáčkou, opečenými rajčaty a pyré, ozdobené rukolou.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit