Jehněčí na tymiánu

Jehněčí na tymiánu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2170 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 69 g
Tuky 115 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neochutnat na jaře jehněčí maso by byla škoda.

Suroviny

jehněčí kýta 800 g
vykostěná
česnek 8 stroužků
tymián 4 snítky
mrkev 2 ks
cibule 2 ks
olivový olej 3 PL
rajčatový protlak 2 PL
víno bílé 200 ml
suché
vývar 250 ml
sůl mořská

1 Z jehněčího odstraňte přebytečný tuk a maso nakrájejte na větší kostky. Osolte ho a obalte ve čtyřech drcených stroužcích česneku a ve většině tymiánu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy.

2 Rozehřejte troubu na 180 °C. Na hlubší pánvi, která se hodí do trouby, rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran rychle osmahněte, aby se zatáhlo. Pak ho z pánve vyjměte, přilijte zbytek oleje a opečte na něm mrkev s cibulí. Přidejte tymián, zbývající celé stroužky česneku a protlak. Přilijte víno a nechte ho na středním plameni odpařit. Potom vlijte vývar, osolte, přiveďte k varu, vraťte do pánve opečené maso a přiklopte poklicí. Dejte do trouby péct asi na hodinu a půl. Když je maso krásně měkké, můžete zbývající tekutinu společně se zeleninou propasírovat přes síto, získáte tak výborný sos.
 

3 Podávejte s polentou promíchanou se strouhaným parmazánem nebo s bylinkovou rýží a s polníčkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit