
Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami
Na prázdniny v Řecku vás vzít nemůžeme, ale vyčarovat tamní atmosféru zvládneme vcukuletu... Stačí jenom správný recept.
Ingredience
- 300 g jehněčího krku bez kosti, nakrájeného na kousky o velikosti sousta
- 1/2 lžičky fenyklových semínek, drcených
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/4 lžičky chilli vloček
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g bílého jogurtu
- 170 g hladké mouky + na poprášení
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 malého svazku kopru, lístky nasekané
- arašídový olej na potření
- 150 g bílého jogurtu
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- 1/2 salátové okurky (podle chuti oloupaná), zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, drcený
NA CHLEBOVÉ PLACKY
NA TZATZIKI
Příprava jídla
1 Maso promíchejte s fenyklem, citronovou šťávou, chilli, solí a pepřem. Nechte 1 hodinu marinovat.
2 Na chlebové placky dejte do mísy jogurt a vmíchejte do něj mouku, kypřicí prášek, kopr a 1/2 lžičky soli. Rychle prohněťte do těsta, pak nechte 30 minut stát v zakryté míse.
3 V misce promíchejte přísady na tzatziki, osolte, opepřete a uložte do chladničky.
4 Těsto rozdělte na čtvrtiny a na mírně pomoučněné ploše rozválejte na kruhy o průměru 18 cm. Rozehřejte těžkou nepřilnavou pánev na středním až silném ohni. Pak chlebové placky po jedné potřete olejem a opékejte na pánvi z každé strany 2–3 minuty, aby se nafoukly a zezlátly. Uchovávejte teplé, zabalené v alobalu a poté v utěrce, než opečete i ostatní.
5 Troubu předehřejte na 240°C. Maso napíchněte na 4 grilovací jehly a položte je přes mělký pekáček vyložený alobalem tak, aby se maso nedotýkalo dna ani stěn nádoby. Pečte 15 minut. Nechte 5 minut odpočívat pod alobalem a pak podávejte s chlebovými plackami a tzatziki.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář