Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jemný rybí tatarák s křupavou bagetou, zalitý polévkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.1/5 Počet hodnocení: 21
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 633 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 48 g
Tuky 23 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť rybího tataráčku a polévky se dokonale snoubí, i když rybí delikatesu můžete podávat klidně i samostatně. My jsme ale této jedinečné kombinaci neodolali a jemný rybí tatarák jsme zalili horkou polévkou, což zvýraznilo jeho chuť. Pokud k této lahodné dvojici přidáte ještě křupavou bagetku, vaše štědrovečerní tabule se promění v dokonalou ukázku svátečního luxusu.

Související recepty

Suroviny

treska 200 g
filety bez kůže, nakrájené na drobné kousky
pstruh uzený 100 g
(my jsme použili lososovitého), filety nakrájené na drobné kousky
najemno
šťáva vymačkaná a kůra jemně nastrouhaná
kopr 1 hrst
nasekaný + pár snítek na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
kaviár
z hranáče na ozdobení
K podávání
bageta ½ ks
starší
olivový olej
sůl vločková

Postup

1

Připravte bagetu. Troubu rozehřejte na 120 °C. Bagetu rozkrájejte šikmo na velmi tenké plátky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

2

Potřete plátky olivovým olejem a posypte tu a tam vločkovou solí. Vložte do trouby a sušte cca 15 minut dozlatova.

3

Smíchejte nakrájenou tresku i uzeného pstruha a šalotku se šťávou z citronu a nasekaným koprem. Osolte a opepřete a jemně promíchejte s crème fraîche. Část citronové kůry vmíchejte dovnitř, část si schovejte na ozdobení.

4

Pomocí formičky vytvarujte přímo v hlubokém talíři tataráček. Ozdobte kaviárem z hranáče, zbylou citronovou kůrou a snítkou kopru.

5

Kolem tataráčku nalijte polévku (viz recept na polévku), vynechte ale knedlíčky. Podávejte s křupavými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC:

  • Na rybí tatarák se obecně nejlépe hodí jemné rybí maso, a to jak tučnějších ryb, jako jsou losos nebo tuňák, nebo bělomasých ryb. Vhodný je například pstruh, candát, treska, halibut, mořský vlk (neboli mořčák evropský). Vyhněte se příliš olejnaté makrele, tu bychom nevolili ani uzenou na doplnění tataráku, je totiž příliš výrazná a přebila by veškeré další chutě.
  • Rybě prospěje, pokud ji budete krájet velmi dobře vychlazenou, může být i lehce namrzlá. Volte vždy filety a dobře je zkontrolujte, aby v nich nezůstaly zapomenuté kosti.
  • Kupte co nejčerstvější ryby nebo filety v suši kvalitě.
  • Syrovou rybu vždy dobře doplní citrusová šťáva a čerstvé bylinky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín