Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut na cca 300ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2015 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 303 g
Tuky 59 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží, voňavá a pálivá kari pasta, kterou si můžete vyladit sobě na míru! Recept i tajné fígle na její výrobu jsme získali od šéfkuchařky s irsko-asijskými kořeny Sofie Smith. Díky ní si budete moct uvařit pokrmy jihovýchodní Asie bez použití jakýchkoli polotovarů.

Suroviny

2 PL
semena koriandr
římský kmín 1 ČL
pepř bílý 1 ČL
kuličky
cibule červená 1 ks
česnek 5 stroužků
citronová tráva 2
chilli paprička 6 ks
bez semínek
chilli paprička 3 ks
malé
koriandr 4
čerstvý, ideálně s kořeny
galangal 2 cm
kousek
2 PL
čínský zázvor nasekaný
kurkuma (mletá) 2 cm
kousek, lze nahradit 1 lžičkou mleté kurkumy
3
kafírová limeta koupíte mražené v obchodech s asijskými potravinami, sušené prodává Marks & Spencer
1 PL
krevetová pasta
pepř barevný 1 PL
čerstvý, nemusí být

Kari pasta ve třech krocích

1 Nakrájejte nahrubo cibuli, zázvor, galgán, kurkumu a čínský zázvor. Citronovou trávu překrojte napůl a použijte jen spodní polovinu.

2 Opražte nasucho semena koriandru, kmín a bílý pepř a nechte vychladnout. Spolu s ostatními ingrediencemi je dejte do nádoby mixéru.

3 Vše pořádně rozmixujte tyčovým mixérem nebo v robotu na co nejjemnější pastu. Pokud vám to jde špatně, přilijte vodu nebo olej.


 

 

Správné ingredience

1. citronová tráva
Má pikantní chuť a aroma podobné citronu, ale není kyselá. Používá se do slaných i sladkých jídel, stejně jako do nápojů. K tomu vyrovnává chuť ostrého koření.

2. listy kafírové limety
Voní intenzivně po citronu, ale dodají karí osvěžující chuť. Při použití čerstvých listů vyřízněte stonek. Jedí se jen najemno nakrájené nebo rozmixované (jako například v kari pastě).

3. česnek

4. cibule

5. krevetová pasta
Je bohatá na proteiny a je dobrým zdrojem vitaminu B. Vyrábí se ze solených rozdrcených krevet, které se nechají přirozenou cestou rozložit. Vůně je nevábná, ale když se odvaří, jídlo získá pověstnou pátou chuť umami.

6. semena koriandru

7. římský kmín

8. galgán
Připomíná zázvor, ale je jemnější. Karí dodá svěží, zároveň ale výraznou kořenitou chuť.

9. čínský zázvor
Je ještě jemnější než galgán.

10. bílý pepř

11. kurkuma
neboli indický šafrán, patří do rodiny zázvorů. Má zemitou, lehce hořkou a pepřovou chuť a vůní připomíná hořčici. V kyselých jídlech je žlutý, v zásaditých červený.

12. malé zelené chilli papričky

13. velké zelené chilli papričky
Dodají karí na ostrosti. Jsou o trochu míň pálivé než malé.


Tipy & triky od profíka:

 

 

  • Z citronové trávy použijte jen spodní polovinu, horní je příliš tuhá. Nevyhazujte ji ale, hodí se do vývarů nebo omáček, ze kterých ji potom vyjmete. Koupit se dá v supermarketech i u asijských zelinářů. Seženete tam i galgán, listy kafírové limety prodávají mražené v obchodech s asijskýmipotravinami či sušené v Marks & Spencer.
  • Semínek z chilli papričky se nejsnáze zbavíte pomocí lžičky.
  • Ve vzduchotěsné nádobě vám kari pasta v lednici vydrží týden. Ideální je zamrazit ji.
  • Kari pastu je třeba při použití nejdříve lehce osmahnout na oleji, aby se rozvoněla.
  • Vegetariáni mohou namísto rybí omáčkya krevetové pasty (prodávají ji asijští zelináři) použít sójovou omáčku. Pokud máte alergii na krevety, přidejte víc rybí omáčky.

 

JAK SI UŽÍT ‚JUNGLE‘ KARI

  • ‚Jungle‘ kachna (recept)
  • Karí s krevetami a kokosovým mlékem (recept)

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit