Kachní prsa se salátem z pečené mrkve jsou elegantním a originálním štědrovečerním předkrmem, který oslní svou chutí i jednoduchostí přípravy. Potřebujete jen pár kvalitních surovin, přičemž většinu práce obstará trouba. Sladké tóny pečené mrkve skvěle doplňují mandarinky, které dodávají jemnou kyselkavou svěžest. Šťavnatá kachní prsa pak dokonale harmonizují celý pokrm a povyšují ho na slavnostní úroveň.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Prošlehejte olej, šťávu z mandarinek, sůl a čerstvě mletý pepř. Promíchejte s mrkví a vložte do menšího pekáčku, přidejte snítky tymiánu a vložte do trouby. Pečte do změknutí mrkve, asi 25 minut.
Osolte a opepřete kachní prsa. Kůži nařežte hlubokými zářezy do mřížky, dejte pozor, abyste ji neprokrojili do masa.
Vložte kachní prsa na studenou pánev a na mírném až středním ohni opékejte pomalu asi 12–15 minut. Po deseti minutách slijte do misky přebytečný tuk (nechte jej vychladnout a skladujte v lednici, použijte třeba na pečené brambory nebo zeleninu).
Pak zvyšte oheň, prsa otočte a opékejte zprudka cca 2 minuty. Následně přendejte do zapékací nádoby a vložte do trouby a nechte prsa dojít na vnitřní teplotu 60 °C.
Mrkev vyjměte z trouby, pokapejte medem a octem, promíchejte. Posypte petrželkou a nastrouhanou mandarinkovou kůrou. Přendejte na servírovací talíř.
Kachní prsa nakrájejte na tenké plátky a podávejte na pečené mrkvi.