Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek

Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby jako hlavní chod
Doba přípravy: Do hodiny
+ vaření omáčky přes noc
PT30M
Vaření 0:30
Maso

Ingredience

    NA 300 ml KACHNÍ OMÁČKY

    • 3 kg kachních kostí
    • 200 ml oleje
    • po 200 g mrkve a celeru, vše nakrájené na kostičky
    • 300 g cibule, na kostičky
    • 100 g česneku, podrceného
    • 100 g rajčatové passaty
    • 1 litr červeného vína
    • 30 g soli
    • divoké koření: 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře
    • 10 g čerstvého tymiánu
    • 5 litrů vývaru, nejlépe kachního

    NA BRAMBOROVÝ PLACEK

    • 1 kg brambor (varný typ C)
    • 200 g cibule
    • 2 vejce
    • 30 g soli
    • 5 g čerstvě mletého pepře
    • 10 g drceného kmínu
    • 20 g majoránky
    • 100 g česneku
    • 5 g sušeného tymiánu
    • 50 g sušené smažené cibule
    • 200 g hladké mouky
    • strouhanka podle potřeby
    • kachní sádlo či olej na smažení

    NA SRDÍČKA

    • 600 g kachních srdíček
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce kachního sádla či oleje na opékání

    K PODÁVÁNÍ

    • kachní škvarky (lze vynechat)

Příprava jídla

Kachní omáčka
1 KACHNÍ OMÁČKA
není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!

■ Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.

■ Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem. To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.

■ Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.

■ Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.

Bramborový placek
2 BRAMBOROVÝ PLACEK
Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.

■ Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku. Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli. Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.

Dokončení bramborového placku
3 DOKONČETE PLACEK
Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.

■ Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.

■ Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm. Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.

Minutková kachní srdíčka
4 MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA
jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.

■ Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo. Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček. Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.

■ Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty. Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.

Servírování kachních srdíček
5 SERVÍRUJTE
a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.

■ Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.

■ Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář