
Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek
Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.
Ingredience
- 3 kg kachních kostí
- 200 ml oleje
- po 200 g mrkve a celeru, vše nakrájené na kostičky
- 300 g cibule, na kostičky
- 100 g česneku, podrceného
- 100 g rajčatové passaty
- 1 litr červeného vína
- 30 g soli
- divoké koření: 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře
- 10 g čerstvého tymiánu
- 5 litrů vývaru, nejlépe kachního
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 200 g cibule
- 2 vejce
- 30 g soli
- 5 g čerstvě mletého pepře
- 10 g drceného kmínu
- 20 g majoránky
- 100 g česneku
- 5 g sušeného tymiánu
- 50 g sušené smažené cibule
- 200 g hladké mouky
- strouhanka podle potřeby
- kachní sádlo či olej na smažení
- 600 g kachních srdíček
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce kachního sádla či oleje na opékání
- kachní škvarky (lze vynechat)
NA 300 ml KACHNÍ OMÁČKY
NA BRAMBOROVÝ PLACEK
NA SRDÍČKA
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 KACHNÍ OMÁČKA není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!
■ Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.
■ Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem. To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.
■ Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.
■ Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.
2 BRAMBOROVÝ PLACEK Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.
■ Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku. Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli. Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.
3 DOKONČETE PLACEK Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.
■ Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.
■ Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm. Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.
4 MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.
■ Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo. Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček. Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.
■ Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty. Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.
5 SERVÍRUJTE a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.
■ Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.
■ Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.
Přidat komentář