Kakaový dort s jahodami a dvěma krémy v zrcadlové polevě

Kakaový dort s jahodami a dvěma krémy v zrcadlové polevě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Ingredience počítají s formou o velikosti 22 cm.

Na těsto:

6 vajec

450 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

100 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

1 kypřící prášek

6 velkých lžic holandského kakaa

1 dcl rostlinného oleje

1 dcl studené vody

Na krém: 

5 vaniček krémového sýra (Philladelpia)

150 g změklého másla

100 g moučkového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

nasekané jahody (dle chuti)

2 lžíce holandského kakaa

Na zrcadlovou polevu:

150 g cukru krystal

100 ml vody

100 g slazeného kondenzovaného mléka

175 g bílé čokolády

9-10 g práškové želatiny

potravinářské barvy

Zdobení:

jahody

květiny dle libosti

Nejprve si připravíme korpus dortu. Troubu si předehřejeme na 170°C. Vejce smícháme s oběma druhy cukru a šleháme tak dlouho, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne – zhruba 10 minut. Pomalu zašleháme i kypřící prášek, olej a nakonec vodu. Hladkou mouku si zvlášť v míse smícháme s kakaem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané směsi s vejcem postupně směs s moukou vmícháme, až se vše spojí v tužší kakaové těsto. To do vymazané formy vlijeme a pečeme zhruba 45 minut.

Než korpus vychladne, připravíme si krémy. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháváme krémový sýr a přidáme vanilkový extrakt pro zjemnění krému. Zhruba čtvrtinu krému si dáme stranou a zamícháme do něj nasekané jahody dle chuti – někdo má rád hodně jahodový krém, někdo má jahody raději pro dokreslení jemné chuti krémového sýra. Zbylý krém spojíme s kakaem a vznikne nám krém kakaový.

Vychladlý korpus rozřízneme tak, abychom měli tři části. Pokud vrchní část v troubě trochu vyskočila, není problém ji seříznout a dort otočit, tzn., že spodní část bude nahoře a bude tak dokonale rovná. Na spodní část korpusu naneseme vrstvu kakaového krému, přiklopíme další částí korpusu, na kterou naneseme krém s jahodami. Nakonec celý korpus potřeme kakaovým krémem tak, aby byl zcela kompaktní a co nejvíce uhlazený. Takto hotový ho dáme odpočívat do lednice. Co je velice podstatné – dort musí odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny, aby krém dostatečně ztuhl a nehrozilo, že se na něm zrcadlová poleva neudrží a krém se sveze s ní a tím vše z korpusu steče.

O době odpočívání dortu v lednici si připravíme zrcadlovou polevu. Do malého hrnce si odměříme cukr, vodu a kondenzované mléko. Přivedeme k varu, rozmícháme tak, aby se vše rozpustilo, a odstavíme, aby směs dlouho nevařila. Vedle si připravíme želatinu – necháme ji nabobtnat dle návodu a přidáme do hrnce se směsí kondenzovaného mléka, cukru a vody. Mícháme, aby se vše dokonale spojilo. Do teplé směsi přidáme nalámané kousky bílé čokolády a opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs přelijeme do misky přes cedítko, aby se z polevy odstranily jakékoli malé částečky – buď z čokolády, nebo případně z želatiny. Polevu si rozdělíme na dvě části – v případě, že ji chceme obarvit dvěma barvami. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout, ne zcela do studena – zhruba na teplotu 25-30 stupňů. Horká poleva by z dortu stekla a nezatuhla.

Výborně zatuhlý dort vyndáme z lednice, dáme na mřížku a pomalu poléváme polevou – střídavě obě barvy, aby vzniklo krásné mramorování. Vychladlou polevu naléváme od středu ke krajům, aby krásně stekla i po stranách. Záleží jenom na nás, jak chceme, aby dort vypadal (lze polevu rozdělit na více částí a více barev a mít tak dort ještě pestřejší). Dort necháme alespoň půl hodiny odpočinout na mřížce, odřízneme kousky odkapávající polevy a můžeme dort přenést na servírovací podnos. Na něm pak můžeme dort dozdobit podle libosti, například s jahodami nebo květinami, které dokreslí samotnou svěžest celého dortu.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit