Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Kakaový dort s jahodami a dvěma krémy v zrcadlové polevě

Popis receptu: 

Ať už k narozeninám nebo k oslavě přicházejícího jara, jednou z ideálním možností, jak si u těchto příležitostí pochutnat, je lehký svěží dort s kombinací kakaa, jahod, krémového sýra - to vše zabalené do vábivé zrcadlové polevy.

Autor: Eva Pelikánová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Ingredience počítají s formou o velikosti 22 cm.

    Na těsto:

    6 vajec

    450 g hladké mouky

    100 g moučkového cukru

    100 g cukru krystal

    1 vanilkový cukr

    1 kypřící prášek

    6 velkých lžic holandského kakaa

    1 dcl rostlinného oleje

    1 dcl studené vody

    Na krém: 

    5 vaniček krémového sýra (Philladelpia)

    150 g změklého másla

    100 g moučkového cukru

    2 lžičky vanilkového extraktu

    nasekané jahody (dle chuti)

    2 lžíce holandského kakaa

    Na zrcadlovou polevu:

    150 g cukru krystal

    100 ml vody

    100 g slazeného kondenzovaného mléka

    175 g bílé čokolády

    9-10 g práškové želatiny

    potravinářské barvy

    Zdobení:

    jahody

    květiny dle libosti

Příprava jídla

Nejprve si připravíme korpus dortu. Troubu si předehřejeme na 170°C. Vejce smícháme s oběma druhy cukru a šleháme tak dlouho, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne – zhruba 10 minut. Pomalu zašleháme i kypřící prášek, olej a nakonec vodu. Hladkou mouku si zvlášť v míse smícháme s kakaem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané směsi s vejcem postupně směs s moukou vmícháme, až se vše spojí v tužší kakaové těsto. To do vymazané formy vlijeme a pečeme zhruba 45 minut.

Než korpus vychladne, připravíme si krémy. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháváme krémový sýr a přidáme vanilkový extrakt pro zjemnění krému. Zhruba čtvrtinu krému si dáme stranou a zamícháme do něj nasekané jahody dle chuti – někdo má rád hodně jahodový krém, někdo má jahody raději pro dokreslení jemné chuti krémového sýra. Zbylý krém spojíme s kakaem a vznikne nám krém kakaový.

Vychladlý korpus rozřízneme tak, abychom měli tři části. Pokud vrchní část v troubě trochu vyskočila, není problém ji seříznout a dort otočit, tzn., že spodní část bude nahoře a bude tak dokonale rovná. Na spodní část korpusu naneseme vrstvu kakaového krému, přiklopíme další částí korpusu, na kterou naneseme krém s jahodami. Nakonec celý korpus potřeme kakaovým krémem tak, aby byl zcela kompaktní a co nejvíce uhlazený. Takto hotový ho dáme odpočívat do lednice. Co je velice podstatné – dort musí odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny, aby krém dostatečně ztuhl a nehrozilo, že se na něm zrcadlová poleva neudrží a krém se sveze s ní a tím vše z korpusu steče.

O době odpočívání dortu v lednici si připravíme zrcadlovou polevu. Do malého hrnce si odměříme cukr, vodu a kondenzované mléko. Přivedeme k varu, rozmícháme tak, aby se vše rozpustilo, a odstavíme, aby směs dlouho nevařila. Vedle si připravíme želatinu – necháme ji nabobtnat dle návodu a přidáme do hrnce se směsí kondenzovaného mléka, cukru a vody. Mícháme, aby se vše dokonale spojilo. Do teplé směsi přidáme nalámané kousky bílé čokolády a opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs přelijeme do misky přes cedítko, aby se z polevy odstranily jakékoli malé částečky – buď z čokolády, nebo případně z želatiny. Polevu si rozdělíme na dvě části – v případě, že ji chceme obarvit dvěma barvami. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout, ne zcela do studena – zhruba na teplotu 25-30 stupňů. Horká poleva by z dortu stekla a nezatuhla.

Výborně zatuhlý dort vyndáme z lednice, dáme na mřížku a pomalu poléváme polevou – střídavě obě barvy, aby vzniklo krásné mramorování. Vychladlou polevu naléváme od středu ke krajům, aby krásně stekla i po stranách. Záleží jenom na nás, jak chceme, aby dort vypadal (lze polevu rozdělit na více částí a více barev a mít tak dort ještě pestřejší). Dort necháme alespoň půl hodiny odpočinout na mřížce, odřízneme kousky odkapávající polevy a můžeme dort přenést na servírovací podnos. Na něm pak můžeme dort dozdobit podle libosti, například s jahodami nebo květinami, které dokreslí samotnou svěžest celého dortu.

Přidat komentář