Kakaový dort s jahodami a dvěma krémy v zrcadlové polevě

Kakaový dort s jahodami a dvěma krémy v zrcadlové polevě

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Ingredience počítají s formou o velikosti 22 cm.

Na těsto:

6 vajec

450 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

100 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

1 kypřící prášek

6 velkých lžic holandského kakaa

1 dcl rostlinného oleje

1 dcl studené vody

Na krém: 

5 vaniček krémového sýra (Philladelpia)

150 g změklého másla

100 g moučkového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

nasekané jahody (dle chuti)

2 lžíce holandského kakaa

Na zrcadlovou polevu:

150 g cukru krystal

100 ml vody

100 g slazeného kondenzovaného mléka

175 g bílé čokolády

9-10 g práškové želatiny

potravinářské barvy

Zdobení:

jahody

květiny dle libosti

Nejprve si připravíme korpus dortu. Troubu si předehřejeme na 170°C. Vejce smícháme s oběma druhy cukru a šleháme tak dlouho, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne – zhruba 10 minut. Pomalu zašleháme i kypřící prášek, olej a nakonec vodu. Hladkou mouku si zvlášť v míse smícháme s kakaem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané směsi s vejcem postupně směs s moukou vmícháme, až se vše spojí v tužší kakaové těsto. To do vymazané formy vlijeme a pečeme zhruba 45 minut.

Než korpus vychladne, připravíme si krémy. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháváme krémový sýr a přidáme vanilkový extrakt pro zjemnění krému. Zhruba čtvrtinu krému si dáme stranou a zamícháme do něj nasekané jahody dle chuti – někdo má rád hodně jahodový krém, někdo má jahody raději pro dokreslení jemné chuti krémového sýra. Zbylý krém spojíme s kakaem a vznikne nám krém kakaový.

Vychladlý korpus rozřízneme tak, abychom měli tři části. Pokud vrchní část v troubě trochu vyskočila, není problém ji seříznout a dort otočit, tzn., že spodní část bude nahoře a bude tak dokonale rovná. Na spodní část korpusu naneseme vrstvu kakaového krému, přiklopíme další částí korpusu, na kterou naneseme krém s jahodami. Nakonec celý korpus potřeme kakaovým krémem tak, aby byl zcela kompaktní a co nejvíce uhlazený. Takto hotový ho dáme odpočívat do lednice. Co je velice podstatné – dort musí odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny, aby krém dostatečně ztuhl a nehrozilo, že se na něm zrcadlová poleva neudrží a krém se sveze s ní a tím vše z korpusu steče.

O době odpočívání dortu v lednici si připravíme zrcadlovou polevu. Do malého hrnce si odměříme cukr, vodu a kondenzované mléko. Přivedeme k varu, rozmícháme tak, aby se vše rozpustilo, a odstavíme, aby směs dlouho nevařila. Vedle si připravíme želatinu – necháme ji nabobtnat dle návodu a přidáme do hrnce se směsí kondenzovaného mléka, cukru a vody. Mícháme, aby se vše dokonale spojilo. Do teplé směsi přidáme nalámané kousky bílé čokolády a opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs přelijeme do misky přes cedítko, aby se z polevy odstranily jakékoli malé částečky – buď z čokolády, nebo případně z želatiny. Polevu si rozdělíme na dvě části – v případě, že ji chceme obarvit dvěma barvami. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout, ne zcela do studena – zhruba na teplotu 25-30 stupňů. Horká poleva by z dortu stekla a nezatuhla.

Výborně zatuhlý dort vyndáme z lednice, dáme na mřížku a pomalu poléváme polevou – střídavě obě barvy, aby vzniklo krásné mramorování. Vychladlou polevu naléváme od středu ke krajům, aby krásně stekla i po stranách. Záleží jenom na nás, jak chceme, aby dort vypadal (lze polevu rozdělit na více částí a více barev a mít tak dort ještě pestřejší). Dort necháme alespoň půl hodiny odpočinout na mřížce, odřízneme kousky odkapávající polevy a můžeme dort přenést na servírovací podnos. Na něm pak můžeme dort dozdobit podle libosti, například s jahodami nebo květinami, které dokreslí samotnou svěžest celého dortu.

Autor: pelie

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit