Suroviny
Ingredience počítají s formou o velikosti 22 cm.
Na těsto:
6 vajec
450 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
6 velkých lžic holandského kakaa
1 dcl rostlinného oleje
1 dcl studené vody
Na krém:
5 vaniček krémového sýra (Philladelpia)
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
nasekané jahody (dle chuti)
2 lžíce holandského kakaa
Na zrcadlovou polevu:
150 g cukru krystal
100 ml vody
100 g slazeného kondenzovaného mléka
175 g bílé čokolády
9-10 g práškové želatiny
potravinářské barvy
Zdobení:
jahody
květiny dle libosti
Nejprve si připravíme korpus dortu. Troubu si předehřejeme na 170°C. Vejce smícháme s oběma druhy cukru a šleháme tak dlouho, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne – zhruba 10 minut. Pomalu zašleháme i kypřící prášek, olej a nakonec vodu. Hladkou mouku si zvlášť v míse smícháme s kakaem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané směsi s vejcem postupně směs s moukou vmícháme, až se vše spojí v tužší kakaové těsto. To do vymazané formy vlijeme a pečeme zhruba 45 minut.
Než korpus vychladne, připravíme si krémy. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháváme krémový sýr a přidáme vanilkový extrakt pro zjemnění krému. Zhruba čtvrtinu krému si dáme stranou a zamícháme do něj nasekané jahody dle chuti – někdo má rád hodně jahodový krém, někdo má jahody raději pro dokreslení jemné chuti krémového sýra. Zbylý krém spojíme s kakaem a vznikne nám krém kakaový.
Vychladlý korpus rozřízneme tak, abychom měli tři části. Pokud vrchní část v troubě trochu vyskočila, není problém ji seříznout a dort otočit, tzn., že spodní část bude nahoře a bude tak dokonale rovná. Na spodní část korpusu naneseme vrstvu kakaového krému, přiklopíme další částí korpusu, na kterou naneseme krém s jahodami. Nakonec celý korpus potřeme kakaovým krémem tak, aby byl zcela kompaktní a co nejvíce uhlazený. Takto hotový ho dáme odpočívat do lednice. Co je velice podstatné – dort musí odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny, aby krém dostatečně ztuhl a nehrozilo, že se na něm zrcadlová poleva neudrží a krém se sveze s ní a tím vše z korpusu steče.
O době odpočívání dortu v lednici si připravíme zrcadlovou polevu. Do malého hrnce si odměříme cukr, vodu a kondenzované mléko. Přivedeme k varu, rozmícháme tak, aby se vše rozpustilo, a odstavíme, aby směs dlouho nevařila. Vedle si připravíme želatinu – necháme ji nabobtnat dle návodu a přidáme do hrnce se směsí kondenzovaného mléka, cukru a vody. Mícháme, aby se vše dokonale spojilo. Do teplé směsi přidáme nalámané kousky bílé čokolády a opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs přelijeme do misky přes cedítko, aby se z polevy odstranily jakékoli malé částečky – buď z čokolády, nebo případně z želatiny. Polevu si rozdělíme na dvě části – v případě, že ji chceme obarvit dvěma barvami. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout, ne zcela do studena – zhruba na teplotu 25-30 stupňů. Horká poleva by z dortu stekla a nezatuhla.
Výborně zatuhlý dort vyndáme z lednice, dáme na mřížku a pomalu poléváme polevou – střídavě obě barvy, aby vzniklo krásné mramorování. Vychladlou polevu naléváme od středu ke krajům, aby krásně stekla i po stranách. Záleží jenom na nás, jak chceme, aby dort vypadal (lze polevu rozdělit na více částí a více barev a mít tak dort ještě pestřejší). Dort necháme alespoň půl hodiny odpočinout na mřížce, odřízneme kousky odkapávající polevy a můžeme dort přenést na servírovací podnos. Na něm pak můžeme dort dozdobit podle libosti, například s jahodami nebo květinami, které dokreslí samotnou svěžest celého dortu.