Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kalifornská rolka & nigiri suši
Kalifornská rolka & nigiri suši
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kalifornská rolka & nigiri suši

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na 2 kalifornské rolky (8–10 kousků) a cca 20 nigiri

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4643 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 886 g
Tuky 46 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené japonské suši má mnoho podob. Obrácená rolka, kdy je rýže navrch a řasa uvnitř, se nazývá uramaki. Zvláštním druhem uramaki jsou kalifornské rolky, do kterých se dává avokádo a krabí maso. Nigiri suši jsou zase čisté bochánky rýže s plátkem ryby či avokáda nebo krevetou navrchu.

Související recepty

Suroviny

Na rýži
rýže suši 1 kg
rýžový ocet 100 ml
sůl 20 g
Na náplně
tuňák 100 g
syrový
losos 100 g
zralé
okurka 10 cm
majoránkový olej
japonská – k dostání v prodejnách s japonskými potravinami
sezamová semínka
směs bílých a černých semínek
Na dokončení
řasa nori 1 plátek
+ na převázání
zázvor nakládaný
sójová omáčka

Postup

1

Rýži propláchněte studenou vodou a promněte rukama. Proces opakujte, dokud z rýže nepoteče průzračná voda. Pak uvařte v rýžovaru podle návodu. Pokud nemáte rýžovar, vsypte propláchnutou rýži do hrnce, zalijte ji vodou (počítejte zhruba 1,5 hrnku vody na hrnek rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a vařte 20–25 minut. Sundejte z plotny a nechte rýži přiklopenou ještě 10 minut dojít. Mezitím si připravte nálev: Smíchejte rýžový ocet, krupicový cukr a sůl, až se cukr a sůl rozpustí. Rýži přesuňte do cedrové nebo skleněné mísy, přelijte přes ni nálev a co nejrychleji ji zchlaďte na tělesnou teplotu, tedy 36–37°C. V Japonsku je osvědčený způsob překlápění rýže vařečkou a foukáním elektrickým větrákem či ovíváním rýže vějířem (pomůže i kus tvrdého kartonu).

2

Ryby nakrájejte přes vlákno na úhledné špalíčky – na hosomaki budou tlusté zhruba 1 cm, na uramaki je udělejte o něco tenčí. 

3

Avokádo rozpulte, zbavte pecky, nakrájejte na třetiny a ty přepulte. Jednotlivé dílky oloupejte a nakrájejte na tři plátky. 

4

Okurku krájejte na špalíky o délce cca 8–10 cm. Jednotlivé špalíky krájejte velkým plochým nožem kolem dokola na tenký pás, jako když se snažíte nožem oloupat jablko a mít při tom slupku v jednom kuse, jen s tím rozdílem, že neoloupete pouze slupku, ale nožem dojedete až k semínkům (ta vyhoďte). Vzniklý dlouhý tenký plát rozložte na podložku a nožem nakrájejte na tenké nudličky. (Podobným způsobem můžete krájet i bílou ředkev daikon.)

5

Na každou kalifornskou rolku budete potřebovat cca 70–80 g náplně a 110 g hotové rýže. Dále 1/2 plátu řasy nori, majonézu, 15–20 g krabího masa, osminku avokáda a směs sezamových semínek.

6

Na řasu naneste rýži a posypte ji sezamovými semínky. Řasu obraťte rýží dolů, doprostřed řasy naneste pruh majonézy a na ni vyskládejte náplň: avokádo, tenké nudličky okurky a krabí maso. Zarolujte a nakrájejte.

7

Na nigiri zformujte z rýže 4 cm podlouhlé bochánky a na ně naneste trochu wasabi. Pak na každý položte plátek lososa nebo tuňáka. Tuňáka možno převázat proužkem řasy. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...