Oblíbené japonské suši má mnoho podob. Obrácená rolka, kdy je rýže navrch a řasa uvnitř, se nazývá uramaki. Zvláštním druhem uramaki jsou kalifornské rolky, do kterých se dává avokádo a krabí maso. Nigiri suši jsou zase čisté bochánky rýže s plátkem ryby či avokáda nebo krevetou navrchu.
Suroviny
Postup
Rýži propláchněte studenou vodou a promněte rukama. Proces opakujte, dokud z rýže nepoteče průzračná voda. Pak uvařte v rýžovaru podle návodu. Pokud nemáte rýžovar, vsypte propláchnutou rýži do hrnce, zalijte ji vodou (počítejte zhruba 1,5 hrnku vody na hrnek rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a vařte 20–25 minut. Sundejte z plotny a nechte rýži přiklopenou ještě 10 minut dojít. Mezitím si připravte nálev: Smíchejte rýžový ocet, krupicový cukr a sůl, až se cukr a sůl rozpustí. Rýži přesuňte do cedrové nebo skleněné mísy, přelijte přes ni nálev a co nejrychleji ji zchlaďte na tělesnou teplotu, tedy 36–37°C. V Japonsku je osvědčený způsob překlápění rýže vařečkou a foukáním elektrickým větrákem či ovíváním rýže vějířem (pomůže i kus tvrdého kartonu).
Ryby nakrájejte přes vlákno na úhledné špalíčky – na hosomaki budou tlusté zhruba 1 cm, na uramaki je udělejte o něco tenčí.
Avokádo rozpulte, zbavte pecky, nakrájejte na třetiny a ty přepulte. Jednotlivé dílky oloupejte a nakrájejte na tři plátky.
Okurku krájejte na špalíky o délce cca 8–10 cm. Jednotlivé špalíky krájejte velkým plochým nožem kolem dokola na tenký pás, jako když se snažíte nožem oloupat jablko a mít při tom slupku v jednom kuse, jen s tím rozdílem, že neoloupete pouze slupku, ale nožem dojedete až k semínkům (ta vyhoďte). Vzniklý dlouhý tenký plát rozložte na podložku a nožem nakrájejte na tenké nudličky. (Podobným způsobem můžete krájet i bílou ředkev daikon.)
Na každou kalifornskou rolku budete potřebovat cca 70–80 g náplně a 110 g hotové rýže. Dále 1/2 plátu řasy nori, majonézu, 15–20 g krabího masa, osminku avokáda a směs sezamových semínek.
Na řasu naneste rýži a posypte ji sezamovými semínky. Řasu obraťte rýží dolů, doprostřed řasy naneste pruh majonézy a na ni vyskládejte náplň: avokádo, tenké nudličky okurky a krabí maso. Zarolujte a nakrájejte.
Na nigiri zformujte z rýže 4 cm podlouhlé bochánky a na ně naneste trochu wasabi. Pak na každý položte plátek lososa nebo tuňáka. Tuňáka možno převázat proužkem řasy. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.