Jak svatomartinskou husu využít do posledního sousta? Z jejích jater snadno připravíte lahodnou paštiku, která v kombinaci s ostružinami vynikne na křupavé bagetce. Dražší husí játra můžete vyměnit za kuřecí nebo krůtí a díky tomu si paštiku připravit i kdykoliv během roku.
Suroviny
Postup
Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a poté na něm zvolna opékejte slaninu dokřupava a cibuli dozlatova. Vyjměte a tuk nechte v hrnci.
Česnek i houby nakrájejte nadrobno a vsypte do hrnce, ve kterém jste opékali slaninu a cibuli, minutu opékejte a přidejte játra. Krátce je zprudka opečte a poté podlijte červeným vínem. Když se víno téměř odvaří, ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Odstavte, vsypte část opečené slaniny a cibule a rozmixujte dohladka. Dejte do misky, ozdobte zbylou slaninou a cibulí, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice ztuhnout.
Bagetu nakrájejte na plátky a opečte nasucho na pánvi nebo v troubě. Potřete paštikou a na každou dejte trochu džemu. Ozdobte čerstvým tymiánem a ostružinou.
NĚCO NAVÍC
Husí játra, která by byla na svatomartinskou paštiku ideální, jsou poměrně drahá, paštika bude skvělá i z kuřecích nebo krůtích. Nebo jednotlivé druhy jater nakombinujte.