Suroviny
Kotlety opláchneme, zbavíme tuku, po obvodu nařízneme a naklepeme. Potom osolíme a na rozehřátém oleji obou stranách opečeme a vyjmeme. V oleji od opékání rozškvaříme kostičky slaniny, přidáme drobně nakrájenou cibuli a společně osmažíme dorůžova, vmícháme mletou papriku, zalijeme horkou vodou a nebo vývarem, vložíme opečené maso, celý pepř a dusíme pod pokličkou doměkka. Během dušení kotlety obrátíme a podle potřeby podléváme. Měkké kotlety vyjmeme, šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme a dobře povaříme. Uvařenou šťávu přecedíme. Očištěné žapióny nakrájíme na plátky a na tuku je udusíme se solí a kmíne. Měkké kotlety a žampiony nakrájíme a vložíme do hotové omáčky a krátce povaříme. Podáváme s bramborovými kroketami, bramboráčky či rýží a zeleninou.