Kombinace zvěřiny a uzené papriky dělá ze segedínu jedinečnou záležitost. Takhle ho vaří šéfkuchař Michal Göth.
Suroviny
kančí maso
1
kg
bok bez kosti
cibule bílá
600
g
asi 4 ks
vepřové sádlo
150
g
paprika mletá uzená
2
PL
mrkev
1
ks
malá
zelí kysané
300
g
vývar kuřecí
850
ml
zakysaná smetana
150
g
brambory
1
ks
větší
bobkový list
2
ks
tymián
4
snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina
4
plátky
vypečená dokřupava
Na knedlíky
mouka pšeničná polohrubá
500
g
sůl
10
g
droždí čerstvé
30
g
mléko
250
ml
plnotučné
vejce
1
ks
žloutek
2
ks
toustový chléb
5
plátků
na kostičky, opečené na másle
Postup
1
Nasekejte cibuli. Nejdřív ji nakrájejte na plátky, ale u kořínku nedokrojte. Pak ji podélně prokrojte, držte za kořínky a nakrájejte na kostičky. Ty na hromádce ještě několikrát nasekejte nožem. Nadrobno nakrájejte i mrkev. Maso připravte podle návodu níže (viz Balení masa).
2
V širokém hrnci rozpusťte sádlo a osmažte na něm cibuli s mrkví. Nesmažte zprudka, aby se cibule nepřipálila, ale ani příliš pomalu, aby se nedusila. A dejte jí čas, aby byla krásně rovnoměrně zlatá.
3
Na cibulku do hrnce položte připravené maso a nechte ho ze všech stran opéct a zatáhnout. Na tuk nasypte uzenou papriku, zamíchejte a krátce osmahněte, aby se rozvoněla.
4
Přilijte do hrnce většinu vývaru, přidejte bobkový list, přiklopte a nechte dusit. Průběžně kontrolujte, otočte maso a případně dolijte vývar. Doba dušení záleží na stáří kance, maso z mladého kusu by mohlo být hotové během 2 hodin. „Starého kance můžete vařit i do rána,“ varuje Michal Göth.
5
V osolené vodě uvařte bramboru doměkka – použijete ji místo mouky k zahuštění. Bramboru propasírujte přes jemné síto. Do omáčky se dává skoro až nakonec. „Je ale lepší vmíchat ji dřív a horkou než později vychladlou,“ radí Michal Göth. Během dušení masa si připravte knedlíky (viz postup dole).
6
7
BALENÍ MASA
- Kančí bok (nebo části boku) nepotřebuje čistit, jednoduše ho rozložte na prkýnko, osolte a opepřete.
- Na maso otrhejte lístky ze dvou snítek čerstvého tymiánu a bok pevně zarolujte.
- Potravinářskou síťku navlékněte na jakýkoli širší válec – půllitr bez ucha, uříznutou PET lahev nebo nádobu k tyčovému mixéru.
- Nahrňte síťku ke kraji nádoby, do válce dejte maso, chytněte jej i se síťkou a vytahujte ven. Konec síťky uřízněte a začistěte.
8
SERVÍRUJTE JAKO ŠÉFKUCHAŘ
- Uvařené knedlíky pomocí nitě nakrájejte na plátky a vykrojte z nich pravidelná kolečka.
- Hotové maso zbavte síťky a nakrájejte ho na plátky, po dvou je položte na talíř a přelijte omáčkou.
- Na talíř naaranžujte plátek dokřupava opečené slaniny.
- Nakonec vše dozdobte kopečkem zakysané smetany a malou snítkou tymiánu.
Nejlepší příloha
- Kynuté knedlíky Z droždí, trochy mléka a mouky zadělejte kvásek. Jakmile vzejde, přidejte ostatní suroviny (kromě pečiva) a vařečkou zpracujte měkké těsto. Nakonec do něj opatrně vmíchejte opečené kostičky chleba a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Pak je dejte na pomoučněný vál, vytvarujete z něj 2 šišky, nechte asi 15 minut kynout a pak je vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte 8 minut, následně knedlíky obraťte a vařte dalších 8 minut. Po uvaření je propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Tipy pro dokonalý výsledek
- Potravinářskou síťku koupíte v kuchařských či řeznických potřebách nebo na internetu (například na www.zasilkovyobchod.cz prodávají 5m roli za 139 Kč). Pokud ji nechcete kupovat, stačí roládu jen převázat provázkem.
- Uzenou papriku ničím nenahradíte, má velmi intenzivní vůni a skvělou chuť. Seženete ji v obchodech kořením, prodává ji i Marks & Spencer a objednat si ji můžete i na internetu.
- Nejlepší vývar je podle Michala Götha telecí, pokud ho ale nemáte, použijte kuřecí. „Je jemný a má minimální chuťovou stopu,“ dodává šéfkuchař.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zvěřinové hody: 10 receptů nejen pro myslivce(10 receptů )
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů )
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů )