Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Přírodní úprava a rychlý pobyt na pánvi kaprovi vyloženě sluší. Doporučujeme vyzkoušet i jemnou omáčku a rozkošné pusinky!

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT8M
Opékání 0:08
Maso

Ingredience

    • 1 kapr (cca 2kg), zpracovaný na úhledné filety bez kůže 
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 stroužek česneku
    • hrst rukoly na ozdobení
    • půlky citronu k podávání

    NA OMÁČKU

    • 200ml bílého vína
    • 100ml bílého vinného octa
    • 1 šalotka, nakrájená najemno
    • 4 žloutky
    • 1 lžička lístků tymiánu
    • 100g másla

    NA PUSINKY

    • 1kg středně velkých brambor
    • 80g másla
    • špetka muškátového oříšku
    • 2 vejce + 2 žloutky

Příprava jídla

1 Brambory na pusinky uvařte ve slupce, nechte je okapat a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ještě teplé brambory rozšťouchejte. Osolte, opepřete a ochuťte strouhaným muškátovým oříškem. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka. Pak kaši sejměte ze sporáku a zapracujte do ní vejce a žloutky. Směs dejte do sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je asi 15 minut dozlatova. 

2 Kapra osolte, posypte tymiánem a na směsi rozehřátého másla s olejem ho opékejte na pánvi spolu s celým stroužkem česneku na ovonění. Už opečené porce ryby uchovejte horké (např. zakryté v teplé troubě).

3 Na omáčku svařte víno s octem a šalotkou na třetinu. Opepřete a sceďte. V misce prošlehejte žloutky a pramínkem do nich zašlehejte horkou octovou tekutinu. Přidejte tymián a míchejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Zašlehejte rozpuštěné máslo a podávejte s kaprem a bramborovými pusinkami, doplněné citronem a ozdobené rukolou.

NĚCO NAVÍC

Vinnou omáčku můžete místo tymiánu ochutit 1 lžící čerstvého estragonu a získáte tak klasickou béarnskou. Bramborové pusinky nastříkejte na plech klidně hodinu předem a pak je vložte do trouby ve stejné chvíli, kdy jdete opékat kapra.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Golden ring

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

Hrášková polévka s uzeným lososem

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Odlehčený bramborový salát

Vrstvený bramborový salát

Menu na Štědrý večer

Přidat komentář