
Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou
V nejvážnější den křesťanského kalendáře, tedy na Velký pátek, patří na stůl ryba, sklenku bílého vína na zapití bychom si ale tentokrát měli odepřít.
Ingredience
- 800 g filetu z menšího kapra s kůží, nakrájeného na 8 porcí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mletý kmín podle chuti
- citronová šťáva na pokapání + klínky citronu k podávání
- máslo na opékání
- 50 g másla
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 4–5 stroužků česneku, najemno
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- citronová šťáva podle chuti
- hrst lístků šalvěje + na ozdobení
- 200 g černé čočky (beluga)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky, najemno
- lístky ze 3 snítek tymiánu
- 150 ml suchého bílého vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- citronová šťáva a nastrouhaná citronová kůra podle chuti
NA OMÁČKU
NA ČOČKU
Příprava jídla
1 Na omáčku v rendlíku rozpusťte máslo, nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Pak zasypte moukou, opečte dorůžova, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte zhruba 30 minut zvolna provařit. Potom přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a trochou šťávy z citronu a odstavte. Vmíchejte lístky šalvěje a nechte alespoň hodinu nebo dvě louhovat. Před podáváním omáčku prohřejte, přeceďte přes síto a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
2 Čočku propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte tymián, ještě minutu opékejte, podlijte vínem, nechte ho zprudka odvařit. Vsypte čočku a promíchejte, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte. Pak čočku osolte a opepřete, vmíchejte máslo a ochuťte citronovou šťávou i kůrou.
3 Porce ryby osolte, opepřete a okmínujte podle chuti. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 10 minut stát. Potom rozpalte nepři- lnavou pánev, přidejte máslo a rybu na něm opékejte nejprve kůží dolů, pak ji opatrně otočte a krátce ji ještě opečte po straně bez kůže.
4 Na talíře rozdělte po dvou kouscích opečené ryby a podávejte ji s čočkou a prohřátou omáčkou, doplňte klínky citronu na pokapání a lístky šalvěje – můžete je i opéct na másle dokřupava jako šalvějové chipsy.
Přidat komentář