Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou

V nejvážnější den křesťanského kalendáře, tedy na Velký pátek, patří na stůl ryba, sklenku bílého vína na zapití bychom si ale tentokrát měli odepřít.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ louhování
PT40M
Vaření 0:40
Ryby a mořské plody Česká

Ingredience

    • 800 g filetu z menšího kapra s kůží, nakrájeného na 8 porcí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • mletý kmín podle chuti
    • citronová šťáva na pokapání + klínky citronu k podávání
    • máslo na opékání

    NA OMÁČKU

    • 50 g másla
    • 1 střední cibule, nakrájená najemno
    • 4–5 stroužků česneku, najemno
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 400 ml rybího nebo zeleninového vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • citronová šťáva podle chuti
    • hrst lístků šalvěje + na ozdobení

    NA ČOČKU

    • 200 g černé čočky (beluga)
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 3 šalotky, najemno
    • lístky ze 3 snítek tymiánu
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 1 lžíce másla
    • citronová šťáva a nastrouhaná citronová kůra podle chuti

Příprava jídla

1 Na omáčku v rendlíku rozpusťte máslo, nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Pak zasypte moukou, opečte dorůžova, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte zhruba 30 minut zvolna provařit. Potom přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a trochou šťávy z citronu a odstavte. Vmíchejte lístky šalvěje a nechte alespoň hodinu nebo dvě louhovat. Před podáváním omáčku prohřejte, přeceďte přes síto a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

2 Čočku propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte tymián, ještě minutu opékejte, podlijte vínem, nechte ho zprudka odvařit. Vsypte čočku a promíchejte, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte. Pak čočku osolte a opepřete, vmíchejte máslo a ochuťte citronovou šťávou i kůrou.

3 Porce ryby osolte, opepřete a okmínujte podle chuti. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 10 minut stát. Potom rozpalte nepři- lnavou pánev, přidejte máslo a rybu na něm opékejte nejprve kůží dolů, pak ji opatrně otočte a krátce ji ještě opečte po straně bez kůže.

4 Na talíře rozdělte po dvou kouscích opečené ryby a podávejte ji s čočkou a prohřátou omáčkou, doplňte klínky citronu na pokapání a lístky šalvěje – můžete je i opéct na másle dokřupava jako šalvějové chipsy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

Trojctihodná roláda

Bylinkové brambory

Ředkvičkový salát

Tvarohový krém

Tvarohový beránek

Chlebíčky s velikonoční hrudkou

Vajíčkový salát s ředkvičkami

Vajíčkový salát s kuřetem

Přidat komentář