
Kapr v pivní omáčce se smetanou a žampiony
Pivo + smetana = velejemná omáčka!
Ingredience
- 250ml světlého piva
- 750ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 cibule, rozpůlená i se slupkou
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kapří filety nebo podkovy bez kůže
- 200g malých žampionů, v celku nebo přepůlených
- 2 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 100ml smetany ke šlehání (33%)
- 2 žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- bílá bagetka, klínky citronu a nasekaná petrželka k podávání
Příprava jídla
1 Do většího rendlíku vlijte pivo a vývar, přidejte bobkové listy, rozpůlenou cibuli a celý pepř a přiveďte k varu. Vložte por- ce ryby, zakryjte, ztlumte a na mírném ohni duste asi 20 minut. Potom rybu vyjměte a uchovejte v teple. Vývar přeceďte, vraťte do rendlíku a udržujte na stupni varu.
2 Nakrájené žampiony poduste na másle v hlubší pánvičce, až změknou, potom je zaprašte moukou, minutu míchejte a vzniklou směs zašlehejte do přecezeného vývaru. Přidejte ocet, provařte za občasného míchání asi 15 minut a pak odstavte. Do omáčky vmíchejte smetanu, prohřejte a vypněte. Zašlehejte žloutky a nakonec nasekanou petrželku. Dochuťte solí a bílým pepřem, vraťte do omáčky rybu, nechte prohřát a podávejte s bílým pečivem, klínky citronu a petrželkou.
Přidat komentář