0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapří špalíky s pažitkovo-citronovou majonézou

Kapří špalíky s pažitkovo-citronovou majonézou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapří špalíky s pažitkovo-citronovou majonézou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1498 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 85 g
Tuky 75 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dejte smaženému kaprovi šanci i jindy než o Štědrém dnu. Nás tyhle dozlatova usmažené kapří špalíky očarovali na trhu a chodili jsme na ně celé léto. Jsou zkrátka prudce návykové. Určitě k nim připravte i pažitkovo-citronovou majonézu, celý pokrm totiž vyzdvihne na zcela novou úroveň.

Suroviny

kapr 500 g
filety (ideálně z menšího kapra), s kůží, ale bez šupin
petrželka 2 hrsti
nadrobno nakrájená
česnek 2 stroužky
drcené
sójová omáčka 2 PL
světlá
rybí omáčka 1 PL
mouka pšeničná hladká 100 g
paprika sladká 1 ČL
paprika pálivá 1 ČL
kmín 1 ČL
mletý
rostlinný olej
na smažení
sůl vločková
k podávání
citron
klínky, k podávání
Na ochucenou majonézu
majonéza 4 PL
pažitka 4 PL
nadrobno nakrájená
citronová štáva
z 1/2 citronu

Postup

1

Kapří filety položte kůží navrch a nakrájejte na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Smíchejte petrželku, česnek a sójovou i rybí omáčku. Ve směsi obalte proužky kapra a nechte marinovat aspoň 1 hodinu (klidně i přes noc) v chladničce.

2

Pak smíchejte mouku s obojí paprikou a kmínem. Obalte v ní kapra a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly. Hotové kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Jezte je jako chuťovku s ochucenou majonézou smíchanou z uvedených surovin a vločkovou solí, doplněné klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, přikusujte čerstvý chléb. Můžete též doplnit novými bramborami či kaší a jíst jako hlavní chod.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit