Kapusta a brambory. Typické zimní suroviny, které nestojí mnoho, ale vykouzlíte z nich nespočet variant. Kapusta s bramborami a klobáskou je snadné jídlo, které vařily v zimních obdobích už naše babičky. Navíc je hotové do pár minut a nabízí nekonečně mnoho obměn.
Postup
Brambory nakrájejte na kostičky nebo na plátky velikosti sousta, kapustu pokrájejte na menší kousky.
Obojí vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou, opepřete a přidejte špetku drceného kmínu. Uvařte doměkka, trvá to 7–10 minut.
V jiném hrnci orestujte na oleji uzeninu, zaprašte moukou a krátce orestujte.
Kapustu a brambory slijte (část vody uschovejte) a vsypte k uzenině, promíchejte a v případě potřeby dořeďte vodou – tekutiny by mělo být tak akorát, aby tvořila pro kapustu a brambory omáčku. Nakonec vmíchejte česnek.
NĚCO NAVÍC
- Klobásku vyberte podle chuti – nejlepší je papriková, lehce pikantní, která dodá jídlu chuť. Sáhnout ale můžete třeba i po uzeném mase.
- Kapusta s bramborami bude dobrá i s vepřovým nebo kuřecím, které zbylo od oběda.