Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelové spirálové sušenky
Karamelové spirálové sušenky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Karamelové spirálové sušenky

4.7/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Na 25 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 402 g
Tuky 172 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medová plástev je karamelová hmota, ve které díky působení jedlé sody vzniknou bublinky oxidu uhličitého a utvoří na lomu strukturu podobnou včelí plástvi. Dodá sušenkám křupavost a karamelovou chuť. Medové plástve podle našeho návodu vyrobíte dvojnásobné množství, než které potřebujete, ale kdybyste pracovali s menším množstvím cukru, úkol by byl mnohem obtížnější. A také není problém zbylou medovou plástev sníst – jen tak nebo třeba jako posypku na zmrzlinový pohár.

Suroviny

máslo 125 g
sůl ¼ ČL
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
zlatý sirup 50 g
viz Něco navíc
vanilkový extrakt 2 ČL
sůl 1 špetka
+ navíc na poprášení
Na medovou plástev
rostlinný olej
neutrální chuti
zlatý sirup 100 g

Postup

1

Na medovou plástev vyložte plech nebo mělký pekáček pečicím papírem a pomocí kuchyňského štětce potřete trochou oleje. Cukr a zlatý sirup vložte do hluboké pánve s těžkým dnem a míchejte na slabém ohni pár minut, aby se cukr rozpustil. Zvolna vařte, aby cukr získal tmavě zlatou barvu a karamelovou vůni. Odstavte, vmíchejte jedlou sodu a rychle míchejte vařečkou, aby zmizely všechny stopy po bílé barvě. Směs vybublá a získá bledě zlatou barvu. Nalijte ji na připravený plech, ale neroztírejte, abyste neporušili bublinky. Nechte stát 30 minut a zcela vychladnout.

2

Máslo, sůl a cukr dejte do velké mísy a šlehejte ručním elektrickým šlehačem do bledého krému. Přidejte zlatý sirup, žloutky a vanilkový extrakt spolu se špetkou soli a šlehejte další minutu, pak vsypte mouku a jedlou sodu a zapracujte je vařečkou. Rukama vytvarujte hladké těsto (podle potřeby lze přidat trošku mouky navíc), zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do chladničky odpočívat na 15 minut.

3

Arch pečicího papíru zlehka poprašte moukou a rozválejte na něj těsto na obdélník o rozměrech 24 x 40 cm, zhruba 4 mm silný. Medovou plástev vyklopte na prkénko a pomocí válečku rozlámejte polovinu hmoty na střípky (zbytek odložte na jiné použití). Střípky vložte mezi několik vrstev pečicího papíru a rozdrťte je nadrobno. Pak jimi stejnoměrně posypte těsto.

4

Těsto uchopte z jedné z kratších stran a stočte ho jako koberec. Volně zabalte do pečicího papíru a uložte nejméně na 1 hodinu do chladničky.

5

Troubu předehřejte na 180°C a několik plechů vyložte dalším pečicím papírem. Těsto vyjměte z chladničky a nakrájejte na 5 mm silné plátky a s rozestupy je pokládejte na plechy. Pokud se vám nůž začne lepit k těstu, mírně jej poprašte moukou, než budete pokračovat. Sušenky pečte 6–8 minut, aby těsto zezlátlo a medová plástev bublala a prohloubil se její karamelový odstín. Odstavte a nechte úplně vychladnout, pak teprve jezte.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup je tradiční anglický výrobek, jedná se o hustou jantarově zbarvenou variantu invertovaného cukrového sirupu. Koupit se dá na www.candy-store.cz. Máme pro vás i recept na domácí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín