
Karamelový cheesecake s banány
Při přípravě tohoto cheesecaku jsme se inspirovali jiným oblíbeným americkým dezertem – banoffee.
Ingredience
- 200g oblíbených sušenek (např. Club, BeBe nebo Esíčka), rozdrcených
- 100 g másla, rozpuštěného + na opékání
- 4 zralé banány, oloupané a nakrájené na plátky
- 4 plátky želatiny
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- 840g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 300g karamelového kondenzovaného mléka (např. karamelové salko)
- 150ml smetany ke šlehání, vychlazené
- 25g karamelového kondenzovaného mléka (např. karamelové salko)
- 1 banán, nakrájený na úhledné plátky
NA KRÉM
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Na sušenkový podklad promíchejte sušenky s máslem a upěchujte do dortové formy o průměru 23 cm. Dejte do chladničky.
2 Rozpalte pánev, nechte v ní rozpustit oříšek másla a opékejte na něm banány 2-3 minuty dozlatova. Děrovanou sběračkou banány vyberte a vychladlé je rozložte na sušenkový základ.
3 Na krém namočte plátky želatiny do kastrůlku se 4 lžícemi vody; minimálně na 5 minut. Smetanu ušlehejte na měkkou šlehačku. Do jiné mísy dejte čerstvý smetanový sýr a javorový sirup a utřete dohladka. Promíchejte se šlehačkou a karamelovým kondenzovaným mlékem. Želatinu zahřívejte, až se rozpustí, a pak vmíchejte k sýrové směsi.
4 Směs vlijte do dortové formy na banány a povrch uhlaďte. Dejte do chladničky ztuhnout - nejméně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.
5 Potom vyjměte dort z formy. Povrch pocákejte karamelem. Ušlehejte tuhou šlehačku a nastříkejte ji na povrch dortu sáčkem s řezanou špičkou. Nakonec ozdobte plátkem banánu a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Abyste dosáhli hebké konzistence, rozhodně nepoužívejte žádné light sýry, výsledek by byl krupičkový.
Přidat komentář