Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Tento měsíc oslavila moje babička 92. narozeniny. Dorty všem k narozeninám peče už více než 70 let a nechystá se přestat. Karamel, ořechy, kakao, máslo. Hlavní suroviny, které si vybavím, když si vzpomenu na její dorty. A když už má narozeniny jak Apetit, tak moje superbabička, dala jsem dohromady nejoblíbenější recepty a vytvořila z nich tenhle narozeninový dort. Tak všechno nejlepší vám oběma!

Autor: Tereza Tulpová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 12-16 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    • 4 vejce
    • 100 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • 100 g třtinového cukru
    • 20 g kakaa
    • 100 g hořké čokolády
    • půl lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli a muškátového oříšku

    Karamel

    • 150 g třtinového cukru
    • 30 ml vody
    • 110 ml smetany ke šlehání
    • lžička soli (pokud chceme slaný karamel, jinak lze vynechat)

    Krém

    • 200 g mascarpone
    • 75 ml smetany ke šlehání
    • Vychladlý karamel (suroviny viz výše)

    Ořechy v karamelu

    • 100 g směs ořechů 
    • 75 g třtinového cukru
    • 25 ml vody
    • špetka skořice

    Na ozdobu

    • Čokoláda na polevu
    • Slané preclíky
    • Kousky čokolády

Příprava jídla

Korpus

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou. Rozmícháme dohladka a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva a kakao. Bílky oddělíme od žloutků, bílky vyšleháme s trochou cukru a špetkou soli do pevného sněhu. Stejnými metlami pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme zchladlé máslo s čokoládou a postupně opatrně přimícháváme sníh z bílků a mouku s kakaem. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní hotové těsto. Pečeme při cca 175°C, upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle – pokud je suchá, korpus je hotový.

Karamel

Vodu nalijeme do hrnce, rozmícháme v ní cukr a na mírné teplotě necháme směs zezlátnout na karamel. Nemícháme! Smetanu v pokojové teplotě (případně můžeme trochu přihřát) vlijeme do hrníčku a pokud preferujeme slaný karamel, přidáme sůl.

Zlatý karamel stáhneme z plotny a malým pramínkem pomalu přilijeme smetanu. Promícháme a pokud je potřeba, přecedíme přes sítko. Karamel dáme ven nebo do lednice úplně vychladnout.

Krém

Mascarpone vyšleháme s cukrem, smetanou a vychladlým karamelem do hladkého krému.

Ořechy v karamelu

Směs ořechů opražíme krátce na pánvi.

Hrnec po zlatém karamelu vytřeme, přidáme vodu a cukr a opět pomalu zahříváme, až se všechna voda odpaří. Cukr, který se chytá na stěnách hrnce stíráme, aby se nepřipálil. Jakmile má karamel správnou konzistenci a začne vonět, odstavíme z plotny a vmícháme opražené oříšky tak, aby se karamelem celé obalily. Vyložíme je na pečicí papír a lžící z nich vytvoříme velkou placku. Necháme ztuhnout a poté nožem nasekáme na menší kousky.

Dokončení dortu

Korpus rozřízneme na 3 části, potřeme krémem, navrstvíme, vršek dortu polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme ořechy v karamelu. Pokud jsme použili slaný karamel, můžeme dozdobit slanými preclíky. Dáme vychladit.

Přidat komentář