Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8671 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 796 g
Tuky 489 g
Vláknina 152 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K misce na mls k televizi přibalte domácí karamelový popcorn.

Suroviny

popcorn 5 hrnky
5 hrnky
japonské rýžové křupinky (rice crackers, viz Tipy & triky)
arašídy 1,5 hrnek
sezamová semínka ½ hrnek
1,5 hrnek
oříšky ve wasabi
hnědý cukr 1 hrnek
tmavý
zlatý sirup ½ hrnek
či kukuřičného
máslo 125 g
sůl 1 ČL
slunečnicový olej
na vymazání plechu

Postup

1

Předehřejte troubu na 110 °C. Vymažte 2 plechy na pečení slunečnicovým olejem.

2

Ve velké míse zlehka promíchejte 5 hrnků popcornu, 5 hrnků japonských rýžových křupinek (rice crackers), 1 a 1/2 hrnku arašídů, 1/2 hrnku sezamových semínek, 1 a 1/2 hrnku oříšků ve wasabi.

3

V kastrůlku se silným dnem promíchejte 1 hrnek tmavého třtinového cukru, 1/2 hrnku zlatého či kukuřičného sirupu, 125 g másla a 1 lžičku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu a 1 minutu míchejte do zhoustnutí. Sejměte a opatrně vmíchejte 1/2 lžičky jedlé sody (pozor, karamel bude prudce bublat). Nalijte karamel na směs v míse a zamíchejte kovovou lžící (nevadí, že je moc hustý na to, aby pokryl všechny kousky, rozpustí se v troubě). Rozdělte na plechy a dejte do trouby. Každých 15 minut promíchejte, celkem pečte 45 minut až hodinu.

4

Po vychladnutí rozbijte na kousky a uchovejte v uzavřené dóze. Popcorn zabalte do celofánu a ten postavte do misky na popcorn spolu s pěkným DVD o jídle či vaření.

TIPY & TRIKY
Japonské rýžové křupinky v různých tvarech a příchutích koupíte pod názvem rice crackers v obchodech s japonskými potravinami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín