Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8671 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 796 g
Tuky 489 g
Vláknina 152 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K misce na mls k televizi přibalte domácí karamelový popcorn.

Suroviny

popcorn 5 hrnky
5 hrnky
japonské rýžové křupinky (rice crackers, viz Tipy & triky)
arašídy 1.5 hrnek
sezamová semínka 0.5 hrnek
1.5 hrnek
oříšky ve wasabi
hnědý cukr 1 hrnek
tmavý
zlatý sirup 0.5 hrnek
či kukuřičného
máslo 125 g
sůl 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
slunečnicový olej
na vymazání plechu

1 Předehřejte troubu na 110 °C. Vymažte 2 plechy na pečení slunečnicovým olejem.

2 Ve velké míse zlehka promíchejte 5 hrnků popcornu, 5 hrnků japonských rýžových křupinek (rice crackers), 1 a 1/2 hrnku arašídů, 1/2 hrnku sezamových semínek, 1 a 1/2  hrnku oříšků ve wasabi.

3 V kastrůlku se silným dnem promíchejte 1 hrnek tmavého třtinového cukru, 1/2 hrnku zlatého či kukuřičného sirupu, 125 g másla a 1 lžičku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu a 1 minutu míchejte do zhoustnutí. Sejměte a opatrně vmíchejte 1/2 lžičky jedlé sody (pozor, karamel bude prudce bublat). Nalijte karamel na směs v míse a zamíchejte kovovou lžící (nevadí, že je moc hustý na to, aby pokryl všechny kousky, rozpustí se v troubě). Rozdělte na plechy a dejte do trouby. Každých 15 minut promíchejte, celkem pečte 45 minut až hodinu.

4 Po vychladnutí rozbijte na kousky a uchovejte v uzavřené dóze. Popcorn zabalte do celofánu a ten postavte do misky na popcorn spolu s pěkným DVD o jídle či vaření.

TIPY & TRIKY
Japonské rýžové křupinky v různých tvarech a příchutích koupíte pod názvem rice crackers v obchodech s japonskými potravinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit