K misce na mls k televizi přibalte domácí karamelový popcorn.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 110 °C. Vymažte 2 plechy na pečení slunečnicovým olejem.
Ve velké míse zlehka promíchejte 5 hrnků popcornu, 5 hrnků japonských rýžových křupinek (rice crackers), 1 a 1/2 hrnku arašídů, 1/2 hrnku sezamových semínek, 1 a 1/2 hrnku oříšků ve wasabi.
V kastrůlku se silným dnem promíchejte 1 hrnek tmavého třtinového cukru, 1/2 hrnku zlatého či kukuřičného sirupu, 125 g másla a 1 lžičku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu a 1 minutu míchejte do zhoustnutí. Sejměte a opatrně vmíchejte 1/2 lžičky jedlé sody (pozor, karamel bude prudce bublat). Nalijte karamel na směs v míse a zamíchejte kovovou lžící (nevadí, že je moc hustý na to, aby pokryl všechny kousky, rozpustí se v troubě). Rozdělte na plechy a dejte do trouby. Každých 15 minut promíchejte, celkem pečte 45 minut až hodinu.
Po vychladnutí rozbijte na kousky a uchovejte v uzavřené dóze. Popcorn zabalte do celofánu a ten postavte do misky na popcorn spolu s pěkným DVD o jídle či vaření.
TIPY & TRIKY
Japonské rýžové křupinky v různých tvarech a příchutích koupíte pod názvem rice crackers v obchodech s japonskými potravinami.