Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

Vůči domácím karbanátkům je imunní málokdo. Stačí, aby zavoněly z kuchyně, a už se u dveří řadí fronta...

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Smažení 0:20
Maso Česká

Ingredience

    • 750 g směsi mletého masa (1:1 vepřové a hovězí nebo převaha vepřového)
    • 1 vejce
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2–3 stroužky česneku, drcené
    • 2 lžíce ostrého kečupu (nebo 2 lžíce kečupu + mletá pálivá paprika podle chuti)
    • 2 lžíce plnotučné hořčice
    • 1/2 lžíce majoránky
    • 1 lžička kořenicí směsi na mleté maso (viz Něco navíc)
    • strouhanka na zahuštění
    • nadrobno nasekaná petrželová nať podle chuti
    • sůl a mletý pepř
    • olej na smažení či opékání

    NA OKURKOVÝ SALÁT

    • cca 200 ml studené vody
    • cca 1 lžíce krupicového cukru
    • obyčejný ocet podle chuti
    • sůl a mletý pepř
    • 1 okurka, oloupaná a nakrájená na velmi tenké plátky (na struhadle či mandolíně)

    K PODÁVÁNÍ

    • vařené brambory maštěné máslem a s petrželkou
    • bylinky nebo i jedlé květy (my jsme použili lichořeřišnici) podle chuti

Příprava jídla

1 Do mísy dejte mleté maso. Přidejte vejce, cibuli, česnek, kečup, hořčici, majoránku a kořenicí směs. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku. Můžete přidat i nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať; krásně zvýrazní barvu i vůni.

2 Podle chuti osolte a opepřete (pokud chcete bezpečně ochutnat, vezměte kousek hmoty, vytvarujte z něj kuličku a usmažte ji nebo opečte) a všechny suroviny důkladně ručně prohněťte. Výsledkem by měla být hmota, ze které se dobře tvarují kuličky – ani moc řídká, ani moc tuhá.

3 Před další prací si navlhčete ruce. Tvarujte ploché bochánky menší než vaše dlaň a ne příliš silné.

4 Bochánky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo opékejte na menším množství oleje tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými utěrkami – odsají přebytečný tuk.

5 Mezitím uvařte brambory k podávání v osolené vodě (můžete do ní přidat kmín) a připravte salát. Na salát oslaďte vodu a dolaďte octem, solí a pepřem, popřípadě dalším cukrem. Promíchejte s okurkou.

6 Karbanátky podávejte s bramborami a okurkovým salátem, ozdobte bylinkami podle chuti. Můžete doplnit hořčicí, kečupem nebo i majonézou.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí kořenicí směs na mleté maso můžete namíchat z mletého kmínu, sušené cibule, sušeného česneku, mletého pepře, mletého nového koření, mleté pálivé papriky, mletého zázvoru a majoránky (nemusíte použít všechny uvedené druhy koření). Jednodušeji lze okořenit maso tymiánem, mletým novým kořením nebo nepálivou paprikou.
  • Vytvarované karbanátky lze zamrazit. Aby se neslepily, dejte je do mrazáku nejdřív na vhodném tácku a teprve potom je přesuňte do plastového sáčku.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramboračka s libečkem

Šunkofleky s hráškem

Ledové řezy s jablky a rozinkami

REKLAMA

Přidat komentář