Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kávové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2294 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 373 g
Tuky 59 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová hebkost klasického rizota nebo prvotřídně připravené mléčné rýže ztratí díky kávě (a alkoholu) pel nevinnosti… V tomto případě to není vůbec žádná škoda!

Suroviny

káva instantní 1 PL
šťáva a kůra
rýže arborio 1,5 hrnku
nebo jiná rizotová
mléko 500 ml
vanilka 1 špetka
mletá
lze nahradit kondenzovaným mlěkem
rum 3 PL
lze nahradit pomerančovým likérem

Postup

1

Kávu svařte s pomerančovou šťávou a 125 ml vody. Jakmile přejde varem, stáhněte z ohně a vsypte rýži, aby nasákla; asi pět minut. Vraťte hrnec na oheň, zalijte mlékem a přidejte vanilku. Na mírném plameni povařte, aby rýže byla měkká, ale stále pevná na skus (asi 18 až 20 minut).

2

Sejměte z ohně, vmíchejte cukr, pomerančovou kůru, máslo, smetanu a alkohol. Zlehka promíchejte a ihned podávejte.

Triky

Mléko se tak snadno nepřipálí, když hrnec před vařením vytřete trochou másla.
Rýže musí být ,rizotová, tedy kulatozrnná. Krásně nabobtná a bude vláčně krémová.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín