Krémová hebkost klasického rizota nebo prvotřídně připravené mléčné rýže ztratí díky kávě (a alkoholu) pel nevinnosti… V tomto případě to není vůbec žádná škoda!
Suroviny
káva instantní
1
PL
pomeranč
½
ks
šťáva a kůra
rýže arborio
1,5
hrnku
nebo jiná rizotová
mléko
500
ml
vanilka
1
špetka
mletá
krupicový cukr
½
hrnku
máslo
2
PL
smetana na vaření
200
ml
lze nahradit kondenzovaným mlěkem
rum
3
PL
lze nahradit pomerančovým likérem
Postup
1
Kávu svařte s pomerančovou šťávou a 125 ml vody. Jakmile přejde varem, stáhněte z ohně a vsypte rýži, aby nasákla; asi pět minut. Vraťte hrnec na oheň, zalijte mlékem a přidejte vanilku. Na mírném plameni povařte, aby rýže byla měkká, ale stále pevná na skus (asi 18 až 20 minut).
2
Rýže musí být ,rizotová, tedy kulatozrnná. Krásně nabobtná a bude vláčně krémová.
Sejměte z ohně, vmíchejte cukr, pomerančovou kůru, máslo, smetanu a alkohol. Zlehka promíchejte a ihned podávejte.
Triky
Mléko se tak snadno nepřipálí, když hrnec před vařením vytřete trochou másla.Rýže musí být ,rizotová, tedy kulatozrnná. Krásně nabobtná a bude vláčně krémová.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů )