Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírové lívance s jahodami
Kefírové lívance s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kefírové lívance s jahodami

4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do 25 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1451 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 202 g
Tuky 30 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody zapečené v lívancích nadýchaných jako peřinka? Ne, to není sladký sen, ale dokonalá snídaně, kterou si můžete dopřát za pár chvil. Těsto na kefírové lívance nemusí kynout, naopak, lepší je začít opékat ihned po domíchání. Kulaté lívance získáte z lívanečníku, který podrží tvar a nedovolí těstu rozlít se mimo vymezené mantinely. Pokud jej nemáte, dejte přednost pánvi s těžkým dnem.

Suroviny

mouka špaldová hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mletá
sůl 1 špetka
kefír 500 ml
o pokojové teplotě
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
+ další k podávání
na opékání + další k podávání
jahody 300 g
odstopkované a nakrájené na plátky

Postup

1

Do mísy vsypte hladkou i špaldovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl. Dobře promíchejte metlou, aby se směs spojila a provzdušnila (můžete oba druhy mouky i prosít).

2

Ve džbánku prošlehejte kefír, vejce a 1 lžíci javorového sirupu. Tekutou směs vlijte do sypké a rychle prošlehejte, jen aby se suchá a tekutá směs spojily – těsto není třeba důkladně míchat ani mixovat, naopak by pak lívanečky nebyly nadýchané. Kefírové těsto se obejde bez odležení, naopak je lepší lívance opékat ihned.

3

Rozehřejte lívanečník na středním ohni. Nechte v něm rozpustit trochu másla a položte do něj pár plátků jahod. Nechte je chviličku opékat a pak je zalijte trochou těsta tak, abyste vytvořili placičky – nepřehánějte to s množstvím, lívance nabudou. Zvolna opékejte, až se na povrchu lívanců dělají bublinky a okraje jsou suché. Pak je obracečkou opatrně otočte a opékejte z druhé strany asi 2–3 minuty. Opakujte do vypotřebování těsta. Pokud potřebujete udržet lívance teplé, odkládejte je do mírně vyhřáté trouby.

4

Podávejte se zbylými nakrájenými jahodami a s javorovým sirupem, podle chuti lze polévat navíc i rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...