Rozličné (i sladké) chleby kypřené sodou jsou doma v severoamerické, irské, skotské, australské, polské a srbské kuchyni. Jejich výhodou je rychlost přípravy, mají však kratší trvanlivost.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. V pánvičce na mírném ohni nechte 1–2 minuty nasucho rozvonět semínka koriandru, pak je lehce podrťte v hmoždíři. Nechte chladnout, než připravíte těsto.
V míse promíchejte oba druhy mouky, kurkumu, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi prsty zapracujte máslo do konzistence drobenky. Vmíchejte vločky, jarní cibulku a koriandrová semínka. Zalijte kefírem a rychle promíchejte paletovým nebo příborovým nožem se zaoblenou špičkou. Vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukama prohněťte do hladkého těsta. Vytvarujte z něj 20cm kulatý bochníček se zploštělým vrškem a položte ho na plech poprášený moukou. Ostrým nožíkem nařízněte vršek těsta hluboko do kříže. Pečte 35–40 minut dokřupava, poklepání na spodek správně upečeného bochníčku by mělo znít dutě. Chléb nechte vychladnout na mřížce zabalený do utěrky, aby kůrka změkla.
Na kefírové máslo utřete pomocí ručního elektrického šlehače máslo s kefírem a se solí. Dejte vychladit a podávejte k chlebu.
NĚCO NAVÍC
Chléb uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a snězte do 3 dnů, popřípadě zamrazte až na 2 měsíce.