Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3495 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 384 g
Tuky 167 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozličné (i sladké) chleby kypřené sodou jsou doma v severoamerické, irské, skotské, australské, polské a srbské kuchyni. Jejich výhodou je rychlost přípravy, mají však kratší trvanlivost.

Suroviny

koriandrová semínka 2 ČL
mouka pšeničná hladká 225 g
+ na poprášení
mouka celozrnná 225 g
kurkuma (mletá) 2 ČL
mletá
jedlá soda 1 ČL
sůl mořská 1 ČL
jemná
máslo 25 g
vychlazené, na kostičky
ovesné vločky 75 g
jarní cibulka 4 ks
natenko
kefír 375 ml
Na kefírové máslo
máslo 150 g
změklé
kefír 2 PL
sůl vločková 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 200°C. V pánvičce na mírném ohni nechte 1–2 minuty nasucho rozvonět semínka koriandru, pak je lehce podrťte v hmoždíři. Nechte chladnout, než připravíte těsto.

V míse promíchejte oba druhy mouky, kurkumu, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi prsty zapracujte máslo do konzistence drobenky. Vmíchejte vločky, jarní cibulku a koriandrová semínka. Zalijte kefírem a rychle promíchejte paletovým nebo příborovým nožem se zaoblenou špičkou. Vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukama prohněťte do hladkého těsta. Vytvarujte z něj 20cm kulatý bochníček se zploštělým vrškem a položte ho na plech poprášený moukou. Ostrým nožíkem nařízněte vršek těsta hluboko do kříže. Pečte 35–40 minut dokřupava, poklepání na spodek správně upečeného bochníčku by mělo znít dutě. Chléb nechte vychladnout na mřížce zabalený do utěrky, aby kůrka změkla.

3 Na kefírové máslo utřete pomocí ručního elektrického šlehače máslo s kefírem a se solí. Dejte vychladit a podávejte k chlebu.

NĚCO NAVÍC
Chléb uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a snězte do 3 dnů, popřípadě zamrazte až na 2 měsíce.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit