Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3495 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 384 g
Tuky 167 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozličné (i sladké) chleby kypřené sodou jsou doma v severoamerické, irské, skotské, australské, polské a srbské kuchyni. Jejich výhodou je rychlost přípravy, mají však kratší trvanlivost.

Suroviny

koriandrová semínka 2 ČL
mouka pšeničná hladká 225 g
+ na poprášení
mouka celozrnná 225 g
kurkuma (mletá) 2 ČL
mletá
jedlá soda 1 ČL
sůl mořská 1 ČL
jemná
máslo 25 g
vychlazené, na kostičky
ovesné vločky 75 g
jarní cibulka 4 ks
natenko
kefír 375 ml
Na kefírové máslo
máslo 150 g
změklé
kefír 2 PL
sůl vločková 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 200°C. V pánvičce na mírném ohni nechte 1–2 minuty nasucho rozvonět semínka koriandru, pak je lehce podrťte v hmoždíři. Nechte chladnout, než připravíte těsto.

V míse promíchejte oba druhy mouky, kurkumu, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi prsty zapracujte máslo do konzistence drobenky. Vmíchejte vločky, jarní cibulku a koriandrová semínka. Zalijte kefírem a rychle promíchejte paletovým nebo příborovým nožem se zaoblenou špičkou. Vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukama prohněťte do hladkého těsta. Vytvarujte z něj 20cm kulatý bochníček se zploštělým vrškem a položte ho na plech poprášený moukou. Ostrým nožíkem nařízněte vršek těsta hluboko do kříže. Pečte 35–40 minut dokřupava, poklepání na spodek správně upečeného bochníčku by mělo znít dutě. Chléb nechte vychladnout na mřížce zabalený do utěrky, aby kůrka změkla.

3 Na kefírové máslo utřete pomocí ručního elektrického šlehače máslo s kefírem a se solí. Dejte vychladit a podávejte k chlebu.

NĚCO NAVÍC
Chléb uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a snězte do 3 dnů, popřípadě zamrazte až na 2 měsíce.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit