0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12726 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 778 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Kefírový korpus
mouka pšeničná polohrubá 350 g
krystalový cukr 350 g
kakao 30 g
jedlá soda 1 bal
kefír 500 ml
rostlinný olej 100 ml
vejce 2 ks
Mascarpone krém
moučkový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
jahody 250 g
Máslovo-bílkový krém
krystalový cukr 220 g
máslo 320 g
jahody 100 g
rozvařené
Čoko ganache
Na ozdobu
jedlé květy
sušené ovoce
lyofilizované ovoce (jahody a maliny)

Postup

1

Den předem si upečeme kefírový korpus. Troubu si nastavíme na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejeme do mísy přes sítko, přidáme cukr krystal a promícháme. Do větší odměrky si nalejeme kefír, přidáme vejce a metličkou spojíme a dáme směs nachvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu né víc). Do ohřáté směsy přidáme olej a nalijeme do sypké směsy. Metličkou směsy ručně smíchejte a vzniklé těsto nalejte do dortové formy o průměru 24cm (kraje vymazané máslem a vysypané polohrubou mouku a dno vyložené pečícím papírem). Pečeme zhruba 40 minut, korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se nelepí na špejli je hotov. Upečený korpus dáme přes noc vychladnout.

2
Připravíme si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažíme mascarpone, cukr a šlehačky. Směs mixujeme na nejvyšší stupeň až do tuha, pozor aby jsme krém nepřešlehaly. Čerstvé jahody si nakrájíme na větši kousky. Vychladlí korpus rozkrojíme na 3 části, krém na dvě části. Na pevnější dortovou podložku si dáme první plát a na něj polovinu krému. Rozetřeme rovnoměrně a do krému vtlačujem kousky jahod po cele ploše. Přiklopíme dalším plátem korpusu a proces opakujem. Dort dáme chladit do ledničky zhruba na hodinku.
3
Mezi tím si nachystáme máslovo-bílkový krém.Bílky s cukrem dáme do kovové mísy, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dáme vařit. Nad vodní parou šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Bílky šleháme dokud nebude směs hladká a hustá pěna. Poté sejmeme z kastrolu a ještě šleháme do vychladnutí. Měkké máslo ručně přimícháváme do husté bílkové pěny. Rozvaříme si jahody a rozmixujeme je a pomalu přimícháváme opět ručně do krému.
4
Dort obmažeme bílkovým krémem, opět déme ztuhnout. Nachystáme si čoko ganage. Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do kovové mísy, přilijeme smetanu a dáme rozpustit nad vodní lázni. Malou lžičkou nabíráme čoko ganage a přes špičku lžičky a kraj dortu lejeme jednotlivé kapky, zbytek čoko ganage nalejeme na vrch dortu a rozetřeme.
A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živími květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
A je hotovo :)

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč