Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.4/5 Počet hodnocení: 68
Více než hodinu Snadné 24cm forma, 12-16 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12726 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 778 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na kakaový dort z kefíru a krémem z mascarpone nám zaslala naše čtenářka. Uvnitř je plný jahod a jako obmaz čtenářka zvolila bílkovo-máslový krém. Vkusnou ozdobu tvoří jedlé květy, lyofilizované ovoce a stékance z čokoládové ganache. Kakaový dort s krémem se hodí pro každou slavnostní příležitost, ať už k oslavě narozenin, nebo třeba výročí svatby.

Suroviny

Kefírový korpus
kakao 30 g
krystalový cukr 350 g
kefír 500 ml
vejce 2 ks
rostlinný olej 100 ml
Mascarpone krém
jahody 250 g
Máslovo-bílkový krém
krystalový cukr 220 g
máslo 320 g
jahody 100 g
rozvařené
Čokoládová ganache
Na ozdobu
jedlé květy
sušené ovoce
lyofilizované ovoce (jahody a maliny)

Postup

1

Den předem si upečte kefírový korpus. Troubu si nastavte na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejte do mísy přes sítko, přidejte cukr krystal a promíchejte. Do větší odměrky nalijte kefír, přidejte vejce a metličkou spojte a dejte směs na chvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu ne víc). Do ohřáté směsi přidejte olej a vše nalijte do sypké směsi. Metličkou obě směsi ručně smíchejte a vzniklé těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm (kraje vymažte máslem a vysypejte polohrubou mouku, dno vyložte pečícím papírem). Pečte zhruba 40 minut. Korpus zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí na špejli, je hotov. Upečený korpus dejte přes noc vychladnout.

2
Připravte si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažte mascarpone, cukr a šlehačku. Směs vyšlehejte na nejvyšší stupeň až dotuha, pozor abyste krém nepřešlehali. Čerstvé jahody nakrájejte na větší kousky. Vychladlý korpus rozkrojte na 3 části, krém rozdělte na dva díly. Na pevnější dortovou podložku položte první plát korpusu a na něj polovinu krému, který rovnoměrně rozetřete. Do krému vtlačte kousky jahod tak, aby pokryly celou plochu. Přiklopte dalším plátem korpusu a proces opakujte. Nakonce přiklopte poslední část korpusu a dort dejte zhruba na hodinu chladit do ledničky.
3
Mezi tím si nachystejte máslovo-bílkový krém. Bílky s cukrem dejte do kovové mísy, tu postavte na hrnec s trochou vody a dejte vařit. Nad vodní parou šlehejte ručním mixérem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté bílky vyšlehejte do lesklé a hustá pěny. Sejměte z kastrolu a ještě šlehejte do vychladnutí. Do husté bílkové pěny ručně přimíchejte změklé máslo. Rozvařte si jahody, rozmixujte je a pomalu přimíchávejte opět ručně do krému.
4

Dort obmažte bílkovým krémem a dejte opět ztuhnout. Nachystejte si ganache. Čokoládu nakrájejte na malé kousky, dejte do kovové mísy, přilijte smetanu a dejte rozpustit nad vodní lázní. Malou lžičkou nabírejte ganache a přes špičku lžičky a kraj dortu lijte jednotlivé kapky. Zbytek ganache nalijte na vrch dortu a rozetřete. A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živými květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.

Apetit magazín