Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Kefírový dort s mascarpone krémem a čerstvými jahodami

Popis receptu: 

Kefírový dort je velice jednoduchý a zvládne ho upéct každý.

Vláčný kefírový korpus, nadýchaný mascarpone krém se šlehačkou s kombinací čerstvích jahod, máslovo-bílkového krému s jahodovým rozvarem a čoko ganage... Mňam!!!

Pastva nejen  pro oči ale i pro chuťové pohárky.

Autor: Kamila Nemochovská
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: forma 24cm, 12-16 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Kefírový korpus:

    • 350g polohrubé mouky
    • 350g cukr krystal
    • 30g kakaa
    • 1 balíček jedlé sody
    • 500ml kefíru
    • 100ml oleje
    • 2 vejce

    Mascarpone krém:

    • 400g mascarpone
    • 400ml 40% šlehačky
    • 200g cukr moučka
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 250g čerstvých jahod

    Máslovo-bílkový krém

    • bílky ze 4 vajec
    • 220g cukr krystal
    • 320g změklého másla
    • 100g rozvařených jahod

    Čoko ganage:

    • 100g 72% čokolády
    • 150g 31% smetany

    Na ozdobu:

    • živé květy 
    • čerstvé jahody
    • lyofilizované ovoce ( jahody a maliny)

    Dort si může každý ozdobit podle svích představ čerstým ovocem, strouhanou čokoládou, pusinkami...

    Fantazii se meze nekladou :)

    •  

     

Příprava jídla

1. Den předem si upečeme kefírový korpus. Troubu si nastavíme na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejeme do mísy přes sítko, přidáme cukr krystal a promícháme. Do větší odměrky si nalejeme kefír, přidáme vejce a metličkou spojíme a dáme směs nachvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu né víc). Do ohřáté směsy přidáme olej a nalijeme do sypké směsy. Metličkou směsy ručně smíchejte a vzniklé těsto nalejte do dortové formy o průměru 24cm (kraje vymazané máslem a vysypané polohrubou mouku a dno vyložené pečícím papírem). Pečeme zhruba 40 minut, korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se nelepí na špejli je hotov. Upečený korpus dáme přes noc vychladnout.
 
2. Připravíme si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažíme mascarpone, cukr a šlehačky. Směs mixujeme na nejvyšší stupeň až do tuha, pozor aby jsme krém nepřešlehaly. Čerstvé jahody si nakrájíme na větši kousky. Vychladlí korpus rozkrojíme na 3 části, krém na dvě části. Na pevnější dortovou podložku si dáme první plát a na něj polovinu krému. Rozetřeme rovnoměrně a do krému vtlačujem kousky jahod po cele ploše. Přiklopíme dalším plátem korpusu a proces opakujem. Dort dáme chladit do ledničky zhruba na hodinku.
 
3. Mezi tím si nachystáme máslovo-bílkový krém.Bílky s cukrem dáme do kovové mísy, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dáme vařit. Nad vodní parou šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Bílky šleháme dokud nebude směs hladká a hustá pěna. Poté sejmeme z kastrolu a ještě šleháme do vychladnutí. Měkké máslo ručně přimícháváme do husté bílkové pěny. Rozvaříme si jahody a rozmixujeme je a pomalu přimícháváme opět ručně do krému.
 
4. Dort obmažeme bílkovým krémem, opět déme ztuhnout. Nachystáme si čoko ganage. Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do kovové mísy, přilijeme smetanu a dáme rozpustit nad vodní lázni. Malou lžičkou nabíráme čoko ganage a přes špičku lžičky a kraj dortu lejeme jednotlivé kapky, zbytek čoko ganage nalejeme na vrch dortu a rozetřeme.
A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živími květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
A je hotovo :)
 
Dobrou chuť a pečení ZDAR :)
 
 
REKLAMA

Přidat komentář