Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12726 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 778 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Kefírový korpus
mouka pšeničná polohrubá 350 g
krystalový cukr 350 g
kakao 30 g
jedlá soda 1 bal
kefír 500 ml
rostlinný olej 100 ml
vejce 2 ks
Mascarpone krém
mascarpone 400 g
smetana ke šlehání 400 ml
moučkový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
jahody 250 g
Máslovo-bílkový krém
bílek 4 ks
krystalový cukr 220 g
máslo 320 g
jahody 100 g
rozvařené
Čoko ganache
čokoláda 100 g
smetana ke šlehání 150 g
Na ozdobu
jedlé květy
jahody
sušené ovoce
lyofilizované ovoce (jahody a maliny)

Postup

1

Den předem si upečeme kefírový korpus. Troubu si nastavíme na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejeme do mísy přes sítko, přidáme cukr krystal a promícháme. Do větší odměrky si nalejeme kefír, přidáme vejce a metličkou spojíme a dáme směs nachvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu né víc). Do ohřáté směsy přidáme olej a nalijeme do sypké směsy. Metličkou směsy ručně smíchejte a vzniklé těsto nalejte do dortové formy o průměru 24cm (kraje vymazané máslem a vysypané polohrubou mouku a dno vyložené pečícím papírem). Pečeme zhruba 40 minut, korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se nelepí na špejli je hotov. Upečený korpus dáme přes noc vychladnout.

2
Připravíme si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažíme mascarpone, cukr a šlehačky. Směs mixujeme na nejvyšší stupeň až do tuha, pozor aby jsme krém nepřešlehaly. Čerstvé jahody si nakrájíme na větši kousky. Vychladlí korpus rozkrojíme na 3 části, krém na dvě části. Na pevnější dortovou podložku si dáme první plát a na něj polovinu krému. Rozetřeme rovnoměrně a do krému vtlačujem kousky jahod po cele ploše. Přiklopíme dalším plátem korpusu a proces opakujem. Dort dáme chladit do ledničky zhruba na hodinku.
3
Mezi tím si nachystáme máslovo-bílkový krém.Bílky s cukrem dáme do kovové mísy, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dáme vařit. Nad vodní parou šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Bílky šleháme dokud nebude směs hladká a hustá pěna. Poté sejmeme z kastrolu a ještě šleháme do vychladnutí. Měkké máslo ručně přimícháváme do husté bílkové pěny. Rozvaříme si jahody a rozmixujeme je a pomalu přimícháváme opět ručně do krému.
4
Dort obmažeme bílkovým krémem, opět déme ztuhnout. Nachystáme si čoko ganage. Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do kovové mísy, přilijeme smetanu a dáme rozpustit nad vodní lázni. Malou lžičkou nabíráme čoko ganage a přes špičku lžičky a kraj dortu lejeme jednotlivé kapky, zbytek čoko ganage nalejeme na vrch dortu a rozetřeme.
A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živími květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
A je hotovo :)

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit