Kefírový dort s mascarpone krémem a čerstvými jahodami

Kefírový dort s mascarpone krémem a čerstvými jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Kefírový korpus
mouka pšeničná polohrubá 350 g
krystalový cukr 350 g
kakao 30 g
jedlá soda 1 bal
kefír 500 ml
rostlinný olej 100 ml
vejce 2 ks
Mascarpone krém
mascarpone 400 g
smetana ke šlehání 400 ml
moučkový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
jahody 250 g
Máslovo-bílkový krém
bílek 4 ks
krystalový cukr 220 g
máslo 320 g
jahody 100 g
rozvařené
Čoko ganage
čokoláda 100 g
smetana ke šlehání 150 g
Na ozdobu
jedlé květy
jahody
sušené ovoce
lyofilizované ovoce (jahody a maliny)
1. Den předem si upečeme kefírový korpus. Troubu si nastavíme na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejeme do mísy přes sítko, přidáme cukr krystal a promícháme. Do větší odměrky si nalejeme kefír, přidáme vejce a metličkou spojíme a dáme směs nachvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu né víc). Do ohřáté směsy přidáme olej a nalijeme do sypké směsy. Metličkou směsy ručně smíchejte a vzniklé těsto nalejte do dortové formy o průměru 24cm (kraje vymazané máslem a vysypané polohrubou mouku a dno vyložené pečícím papírem). Pečeme zhruba 40 minut, korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se nelepí na špejli je hotov. Upečený korpus dáme přes noc vychladnout.
 
2. Připravíme si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažíme mascarpone, cukr a šlehačky. Směs mixujeme na nejvyšší stupeň až do tuha, pozor aby jsme krém nepřešlehaly. Čerstvé jahody si nakrájíme na větši kousky. Vychladlí korpus rozkrojíme na 3 části, krém na dvě části. Na pevnější dortovou podložku si dáme první plát a na něj polovinu krému. Rozetřeme rovnoměrně a do krému vtlačujem kousky jahod po cele ploše. Přiklopíme dalším plátem korpusu a proces opakujem. Dort dáme chladit do ledničky zhruba na hodinku.
 
3. Mezi tím si nachystáme máslovo-bílkový krém.Bílky s cukrem dáme do kovové mísy, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dáme vařit. Nad vodní parou šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Bílky šleháme dokud nebude směs hladká a hustá pěna. Poté sejmeme z kastrolu a ještě šleháme do vychladnutí. Měkké máslo ručně přimícháváme do husté bílkové pěny. Rozvaříme si jahody a rozmixujeme je a pomalu přimícháváme opět ručně do krému.
 
4. Dort obmažeme bílkovým krémem, opět déme ztuhnout. Nachystáme si čoko ganage. Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do kovové mísy, přilijeme smetanu a dáme rozpustit nad vodní lázni. Malou lžičkou nabíráme čoko ganage a přes špičku lžičky a kraj dortu lejeme jednotlivé kapky, zbytek čoko ganage nalejeme na vrch dortu a rozetřeme.
A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živími květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
A je hotovo :)
 
Dobrou chuť a pečení ZDAR :)
 
 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit