Recept na kakaový dort z kefíru a krémem z mascarpone nám zaslala naše čtenářka. Uvnitř je plný jahod a jako obmaz čtenářka zvolila bílkovo-máslový krém. Vkusnou ozdobu tvoří jedlé květy, lyofilizované ovoce a stékance z čokoládové ganache. Kakaový dort s krémem se hodí pro každou slavnostní příležitost, ať už k oslavě narozenin, nebo třeba výročí svatby.
Suroviny
Postup
Den předem si upečte kefírový korpus. Troubu si nastavte na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejte do mísy přes sítko, přidejte cukr krystal a promíchejte. Do větší odměrky nalijte kefír, přidejte vejce a metličkou spojte a dejte směs na chvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu ne víc). Do ohřáté směsi přidejte olej a vše nalijte do sypké směsi. Metličkou obě směsi ručně smíchejte a vzniklé těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm (kraje vymažte máslem a vysypejte polohrubou mouku, dno vyložte pečícím papírem). Pečte zhruba 40 minut. Korpus zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí na špejli, je hotov. Upečený korpus dejte přes noc vychladnout.
Dort obmažte bílkovým krémem a dejte opět ztuhnout. Nachystejte si ganache. Čokoládu nakrájejte na malé kousky, dejte do kovové mísy, přilijte smetanu a dejte rozpustit nad vodní lázní. Malou lžičkou nabírejte ganache a přes špičku lžičky a kraj dortu lijte jednotlivé kapky. Zbytek ganache nalijte na vrch dortu a rozetřete. A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živými květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.