0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Kefírový dort s mascarpone krémem a jahodami

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12726 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 778 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Kefírový korpus
mouka pšeničná polohrubá 350 g
krystalový cukr 350 g
kakao 30 g
jedlá soda 1 bal
kefír 500 ml
rostlinný olej 100 ml
vejce 2 ks
Mascarpone krém
mascarpone 400 g
smetana ke šlehání 400 ml
moučkový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
jahody 250 g
Máslovo-bílkový krém
bílek 4 ks
krystalový cukr 220 g
máslo 320 g
jahody 100 g
rozvařené
Čoko ganache
čokoláda 100 g
smetana ke šlehání 150 g
Na ozdobu
jedlé květy
jahody
sušené ovoce
lyofilizované ovoce (jahody a maliny)

Postup

1

Den předem si upečeme kefírový korpus. Troubu si nastavíme na 180 stupňů. Mouku, kakao a jedlou sodu prosejeme do mísy přes sítko, přidáme cukr krystal a promícháme. Do větší odměrky si nalejeme kefír, přidáme vejce a metličkou spojíme a dáme směs nachvíli ohřát do mikrovlnky cca na 1 minutu (zhruba na pokojovou teplotu né víc). Do ohřáté směsy přidáme olej a nalijeme do sypké směsy. Metličkou směsy ručně smíchejte a vzniklé těsto nalejte do dortové formy o průměru 24cm (kraje vymazané máslem a vysypané polohrubou mouku a dno vyložené pečícím papírem). Pečeme zhruba 40 minut, korpus zkontrolujeme špejlí, pokud se nelepí na špejli je hotov. Upečený korpus dáme přes noc vychladnout.

2
Připravíme si krém z mascarpone a šlehačky. Do robotu si navažíme mascarpone, cukr a šlehačky. Směs mixujeme na nejvyšší stupeň až do tuha, pozor aby jsme krém nepřešlehaly. Čerstvé jahody si nakrájíme na větši kousky. Vychladlí korpus rozkrojíme na 3 části, krém na dvě části. Na pevnější dortovou podložku si dáme první plát a na něj polovinu krému. Rozetřeme rovnoměrně a do krému vtlačujem kousky jahod po cele ploše. Přiklopíme dalším plátem korpusu a proces opakujem. Dort dáme chladit do ledničky zhruba na hodinku.
3
Mezi tím si nachystáme máslovo-bílkový krém.Bílky s cukrem dáme do kovové mísy, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dáme vařit. Nad vodní parou šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Bílky šleháme dokud nebude směs hladká a hustá pěna. Poté sejmeme z kastrolu a ještě šleháme do vychladnutí. Měkké máslo ručně přimícháváme do husté bílkové pěny. Rozvaříme si jahody a rozmixujeme je a pomalu přimícháváme opět ručně do krému.
4
Dort obmažeme bílkovým krémem, opět déme ztuhnout. Nachystáme si čoko ganage. Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do kovové mísy, přilijeme smetanu a dáme rozpustit nad vodní lázni. Malou lžičkou nabíráme čoko ganage a přes špičku lžičky a kraj dortu lejeme jednotlivé kapky, zbytek čoko ganage nalejeme na vrch dortu a rozetřeme.
A je čas na zdobení. Já zdobila čerstvými jahodami, živími květy a rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
A je hotovo :)

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit