Naše odpověď na francouzský quiche – chuť domova jí dodává kmín a také ryze český sýr.
Suroviny
Postup
Začněte těstem. V suché pánvičce opečte kmín na středním ohni tak, aby se rozvoněl, ale opatrně (méně je více!). V hmoždíři pak kmín utlučte najemno se solí. Směs potom spolu s moukou a máslem vložte do robotu a pulzy zpracujte na hrubší drobenku. Přidejte žloutek, opět zpracujte několika pulzy, pak za dalších pulzů postupně vlévejte mléko, přestaňte, jakmile se utvoří soudržné těsto (může se stát, že mléko nebude potřeba všechno). Těsto vyjměte z robotu, jemně prohněťte, vytvarujte z něj tlustou placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut.
2 Na náplň ohřejte máslo v pánvi na mírném až středním ohni, vsypte kmín a čerstvý tymián, minutu opatrně opékejte, pak vsypte cibuli (a popřípadě sušený tymián) a opékejte ji 20 minut za občasného míchání. Cibule by měla změknout a zezlátnout. Nechte vychladnout.
Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše a vyložte jím koláčovou formu s vyjí- matelným dnem o průměru 23cm, okraje nechte trochu přečnívat. Na těsto položte pečicí papír, na něj nasypte luštěniny suché či keramické, formu postavte na plech a pečte 15 minut.
Pak odstraňte papír i zátěž a celé dno korpusu propíchejte vidličkou. Tence potřete bílkem. Na 10 minut vraťte do trouby, aby korpus vyschl a mírně zezlátl. Seřízněte přečnívající okraje.
Opečenou cibuli promíchejte s polovinou sýra a naplňte jí korpus. Smetanu prošlehejte s vejci a žloutky, osolte, opepřete, směsí zalijte cibuli. Posypte zbývajícím sýrem a pečte 30 - 35 minut.