Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut Snadné Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 231 g
Tuky 237 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše odpověď na francouzský quiche – chuť domova jí dodává kmín a také ryze český sýr. 

Suroviny

kmín 2 ČL
sůl mořská špetka
mouka pšeničná hladká 300 g
plus na podsypání
máslo 150 g
vychlazené, nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
mléko 80 ml
vychlazené
Na náplň
máslo 30 g
kmín 2 ČL
tymián 1 ČL
čerstvý nasekaný nebo 2-3 sušeného
cibule 3 ks
(mohou být červené, ty nebývají tak velké, takže raději o 1 víc), nakrájené na tenká kolečka
200 g
blaťáckéh zlato nastrouhaného nahrubo nebo nakrájeného nadrobno
smetana ke šlehání 80 ml
vejce 3 ks
plus dva žloutky, mírně prošlehané
sůl a pepř

1 Začněte těstem. V suché pánvičce opečte kmín na středním ohni tak, aby se rozvoněl, ale opatrně (méně je více!). V hmoždíři pak kmín utlučte najemno se solí. Směs potom spolu s moukou a máslem vložte do robotu a pulzy zpracujte na hrubší drobenku. Přidejte žloutek, opět zpracujte několika pulzy, pak za dalších pulzů postupně vlévejte mléko, přestaňte, jakmile se utvoří soudržné těsto (může se stát, že mléko nebude potřeba všechno). Těsto vyjměte z robotu, jemně prohněťte, vytvarujte z něj tlustou placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut.

2 Na náplň ohřejte máslo v pánvi na mírném až středním ohni, vsypte kmín a čerstvý tymián, minutu opatrně opékejte, pak vsypte cibuli (a popřípadě sušený tymián) a opékejte ji 20 minut za občasného míchání. Cibule by měla změknout a zezlátnout. Nechte vychladnout.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše a vyložte jím koláčovou formu s vyjí- matelným dnem o průměru 23cm, okraje nechte trochu přečnívat. Na těsto položte pečicí papír, na něj nasypte luštěniny suché či keramické, formu postavte na plech a pečte 15 minut.

4 Pak odstraňte papír i zátěž a celé dno korpusu propíchejte vidličkou. Tence potřete bílkem. Na 10 minut vraťte do trouby, aby korpus vyschl a mírně zezlátl. Seřízněte přečnívající okraje.

5 Opečenou cibuli promíchejte s polovinou sýra a naplňte jí korpus. Smetanu prošlehejte s vejci a žloutky, osolte, opepřete, směsí zalijte cibuli. Posypte zbývajícím sýrem a pečte 30 - 35 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit