Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 231 g
Tuky 237 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Naše odpověď na francouzský quiche – chuť domova jí dodává kmín a také ryze český sýr. 

Suroviny

kmín 2 ČL
sůl mořská špetka
mouka pšeničná hladká 300 g
plus na podsypání
máslo 150 g
vychlazené, nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
mléko 80 ml
vychlazené
Na náplň
máslo 30 g
kmín 2 ČL
tymián 1 ČL
čerstvý nasekaný nebo 2-3 sušeného
cibule 3 ks
(mohou být červené, ty nebývají tak velké, takže raději o 1 víc), nakrájené na tenká kolečka
200 g
blaťáckéh zlato nastrouhaného nahrubo nebo nakrájeného nadrobno
smetana ke šlehání 80 ml
vejce 3 ks
plus dva žloutky, mírně prošlehané
sůl a pepř

1 Začněte těstem. V suché pánvičce opečte kmín na středním ohni tak, aby se rozvoněl, ale opatrně (méně je více!). V hmoždíři pak kmín utlučte najemno se solí. Směs potom spolu s moukou a máslem vložte do robotu a pulzy zpracujte na hrubší drobenku. Přidejte žloutek, opět zpracujte několika pulzy, pak za dalších pulzů postupně vlévejte mléko, přestaňte, jakmile se utvoří soudržné těsto (může se stát, že mléko nebude potřeba všechno). Těsto vyjměte z robotu, jemně prohněťte, vytvarujte z něj tlustou placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut.

2 Na náplň ohřejte máslo v pánvi na mírném až středním ohni, vsypte kmín a čerstvý tymián, minutu opatrně opékejte, pak vsypte cibuli (a popřípadě sušený tymián) a opékejte ji 20 minut za občasného míchání. Cibule by měla změknout a zezlátnout. Nechte vychladnout.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše a vyložte jím koláčovou formu s vyjí- matelným dnem o průměru 23cm, okraje nechte trochu přečnívat. Na těsto položte pečicí papír, na něj nasypte luštěniny suché či keramické, formu postavte na plech a pečte 15 minut.

4 Pak odstraňte papír i zátěž a celé dno korpusu propíchejte vidličkou. Tence potřete bílkem. Na 10 minut vraťte do trouby, aby korpus vyschl a mírně zezlátl. Seřízněte přečnívající okraje.

5 Opečenou cibuli promíchejte s polovinou sýra a naplňte jí korpus. Smetanu prošlehejte s vejci a žloutky, osolte, opepřete, směsí zalijte cibuli. Posypte zbývajícím sýrem a pečte 30 - 35 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit