0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koblihy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Na cca 25 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4601 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 565 g
Tuky 194 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masopust se v českých rodinách tradičně neobejde bez dozlatova usmažených koblih plněných jahodovým či meruňkovým džemem. Pokud vám ovšem příprava této sváteční pochoutky nahání trochu strach, odhoďte ho. S námi zvládnete koblihy na výbornou!

Suroviny

smetana na vaření 250 ml
vlažná, 12%
droždí čerstvé 40 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 40 g
rozpuštěné
žloutek 4 ks
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
citronová kůra
nastrouhaná ze čtvrtiny biocitronu
rum 1 PL
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
moučkový cukr
nejlépe ovoněný vanilkou, na poprášení
jahodový džem 250 g
lze nahradit meruňkovým

Postup

1

Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.

2

Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

  • MOUKA Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
     
  • TUK Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč