Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 25 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4851 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 527 g
Tuky 239 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sváteční pochoutka

Suroviny

smetana 250 ml
vlažná, 12 %
droždí 40 g
čerstvé
mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 40 g
rozpuštěné
žloutek 4 ks
muškátový oříšek 1 špetka
citronová kůra
ze čtvrtiny biocitronu
rum 1 PL
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
moučkový cukr
ovoněný vanilkou, na poprášení
jahodová zavařenina 250 g
lze nahradit meruňkovou

1 Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.

2 Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

  • Mouka Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
  • Tuk Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.

 

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2010/2

    Apetit magazín

    Bylinkovým čajem proti nachlazení
    • Tipy a triky

    Bylinkovým čajem proti nachlazení

    Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
    Kolik hořčic znáte?
    • Novinky a zajímavosti

    Kolik hořčic znáte?

    Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
    9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
    • Lidé a jídlo

    9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

    Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

    Obchod Apetit