Masopust se v českých rodinách tradičně neobejde bez dozlatova usmažených koblih plněných jahodovým či meruňkovým džemem. Pokud vám ovšem příprava této sváteční pochoutky nahání trochu strach, odhoďte ho. S námi zvládnete koblihy na výbornou!
Suroviny
Postup
Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.
Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
- MOUKA Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
- TUK Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.