0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koblihy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Na cca 25 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4601 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 565 g
Tuky 194 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masopust se v českých rodinách tradičně neobejde bez dozlatova usmažených koblih plněných jahodovým či meruňkovým džemem. Pokud vám ovšem příprava této sváteční pochoutky nahání trochu strach, odhoďte ho. S námi zvládnete koblihy na výbornou!

Suroviny

smetana na vaření 250 ml
vlažná, 12%
droždí čerstvé 40 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 40 g
rozpuštěné
žloutek 4 ks
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
citronová kůra
nastrouhaná ze čtvrtiny biocitronu
rum 1 PL
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
moučkový cukr
nejlépe ovoněný vanilkou, na poprášení
jahodový džem 250 g
lze nahradit meruňkovým

Postup

1

Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.

2

Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

  • MOUKA Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
     
  • TUK Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit