Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Snadné Na cca 25 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4841 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 526 g
Tuky 238 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sváteční pochoutka

Suroviny

smetana 250 ml
vlažná, 12 %
droždí 40 g
čerstvé
mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 40 g
rozpuštěné
žloutek 4 ks
špetka
muškátový ořišek
citronová kůra
ze čtvrtiny biocitronu
rum 1 PL
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
moučkový cukr
ovoněný vanilkou, na poprášení
jahodová zavařenina 250 g
lze nahradit meruňkovou

1 Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.

2 Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

  • Mouka Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
  • Tuk Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.

 

    Apetit magazín

    Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
    • Suroviny

    Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

    Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
    Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
    • Jak na to

    Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

    Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
    Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
    • Suroviny

    Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

    Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

    Obchod Apetit