Dozlatova smažené koblihy plněné šlehaným tvarohem a jahodami? Ano! A jsou přesně tak snové, jak si asi představujete. Těsto je nadýchané jako peřinka, náplň je lehoučká a doslova se rozplývá v ústech a vše korunují voňavé sladké jahody. Recept na tyhle koblihy s jahodami si založte, už teď je jasné, že je budete smažit každé léto.
Suroviny
Postup
Do mísy dejte mouku, sůl, mléko, droždí, cukr a vejce. Vypracujte hrubší těsto a nakonec do něj zapracujte máslo. Nejlépe to půjde v robotu s hnětacím hákem. Těsto zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 1 a půl až 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Těsto sražte pěstí, přesuňte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejně velkých dílů (použijte váhu: zvažte celé těsto a poté hmotnost vydělte 8).
Každý kousek těsta propracujte a stočte do kuličky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly, a nechte 30 minut až 1 hodinu kynout až zdvojnásobí objem.
V silnostěnném hrnci zahřejte olej na 170°C. Aby se těsto nepoškodilo, rozřízněte nebo rozstříhejte papír mezi díly těsta. Pomocí papíru vkládejte nakynuté koblihy do horkého oleje (papír se v oleji odlepí) a smažte koblihy z obou stran dozlatova.
Hotové koblihy vyjměte, skládejte na tác vyložený papírovými utěrkami a nechte zchladnout.
Na náplň vyšlehejte šlehačku s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha, nakonec jemně pomocí metly zapracujte tvaroh. Směs dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
Koblihy rozkrojte podélně napůl. Na spodní polovinu naneste vrstvu tvarohové šlehačky. Na ni rozdělte čerstvé jahody, opět naneste vrstvu tvarohové šlehačky a zakryjte vrchní polovinou koblihy. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li, potřete koblihy nařezné straně jahodovou zavařeninou, rozvarem, pyré nebo jen rozmačkanými jahodami. Koblihy získají na svěžesti.