
Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Supersnadný sušenkový základ, citronový krém sladký i kyselý tak akorát a nadýchaná sněhová čepice. Tenhle koláč budete zbožňovat!
Ingredience
- 200 g grahamových (nebo jiných méně sladkých) sušenek
- 100 g másla, rozpuštěného
- 4 žloutky z vajec velikosti L
- 400 ml plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 120 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi ze 3 citronů)
- 4 bílky z vajec velikosti L
- 6 lžic krupicového cukru
- 1/4 lžičky vinného kamene
NA SUŠENKOVÝ ZÁKLAD
NA CITRONOVOU NÁPLŇ
NA SNĚHOVOU ČEPICI
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190°C. Sušenky rozmixujte v robotu, vsypte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vytlačte rukama na dno i do stran koláčové formy o průměru 18 cm. Pečte 10 minut ve středu trouby dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte odpočinout na mřížce. Teplotu v troubě snižte na 160°C.
2 Všechny uvedené ingredience na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený sušenkový korpus a pečte 15 minut.
3 Zatímco se koláč peče, připravte sníh tzv. švýcarskou cestou. V kovové misce prošlehejte bílky s cukrem do pěny, pak dejte mísu nad vodní lázeň a šlehejte 2–4 minuty, bílky by měly být teplé a cukr úplně rozpuštěný. Mísu sejměte z vodní lázně, přidejte vinný kámen a šlehejte dalších 3–5 minut dotuha.
4 Koláč vyjměte z trouby, připravený sníh navrstvěte lžící na citronovou náplň, rozprostřete po celém povrchu koláče až k okrajům sušenkového korpusu a obrácenou stranou lžíce vytvořte nadýchanou sněhovou čepici. Hotovou čepici efektně ožehněte opalovací pistolí, pokud ji nemáte, strčte koláč na chviličku do trouby pod gril, ale hlídejte ho, velmi rychle tmavne!
5 Koláč nechte úplně vychladnout na mřížce, asi 3 hodiny. V lednici vydrží zakrytý alobalem 2 dny.
NĚCO NAVÍC
Klasický citronový krém připravíte takto: Do ohnivzdorné mísy dejte vymačkanou šťávu a jemně nastrouhanou kůru ze 4 citronů, 200 g krupicového cukru a 100 g másla. Mísu posaďte nad vodní lázeň a míchejte, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidejte 3 vejce a 1 žloutek. Míchejte do zhoustnutí asi 10–12 minut. Odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím vysterilizované uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Veronika Dulíková
30. Březen 2020 20:56