Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Supersnadný sušenkový základ, citronový krém sladký i kyselý tak akorát a nadýchaná sněhová čepice. Tenhle koláč budete zbožňovat!

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Francouzská

Ingredience

    NA SUŠENKOVÝ ZÁKLAD

    • 200 g grahamových (nebo jiných méně sladkých) sušenek
    • 100 g másla, rozpuštěného

    NA CITRONOVOU NÁPLŇ

    • 4 žloutky z vajec velikosti L
    • 400 ml plechovka sladkého kondenzovaného mléka
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 120 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi ze 3 citronů)

    NA SNĚHOVOU ČEPICI

    • 4 bílky z vajec velikosti L
    • 6 lžic krupicového cukru
    • 1/4 lžičky vinného kamene

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190°C. Sušenky rozmixujte v robotu, vsypte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vytlačte rukama na dno i do stran koláčové formy o průměru 18 cm. Pečte 10 minut ve středu trouby dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte odpočinout na mřížce. Teplotu v troubě snižte na 160°C.

Všechny uvedené ingredience na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený sušenkový korpus a pečte 15 minut.

3 Zatímco se koláč peče, připravte sníh tzv. švýcarskou cestou. V kovové misce prošlehejte bílky s cukrem do pěny, pak dejte mísu nad vodní lázeň a šlehejte 2–4 minuty, bílky by měly být teplé a cukr úplně rozpuštěný. Mísu sejměte z vodní lázně, přidejte vinný kámen a šlehejte dalších 3–5 minut dotuha.

4 Koláč vyjměte z trouby, připravený sníh navrstvěte lžící na citronovou náplň, rozprostřete po celém povrchu koláče až k okrajům sušenkového korpusu a obrácenou stranou lžíce vytvořte nadýchanou sněhovou čepici. Hotovou čepici efektně ožehněte opalovací pistolí, pokud ji nemáte, strčte koláč na chviličku do trouby pod gril, ale hlídejte ho, velmi rychle tmavne!

Koláč nechte úplně vychladnout na mřížce, asi 3 hodiny. V lednici vydrží zakrytý alobalem 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Klasický citronový krém připravíte takto: Do ohnivzdorné mísy dejte vymačkanou šťávu a jemně nastrouhanou kůru ze 4 citronů, 200 g krupicového cukru a 100 g másla. Mísu posaďte nad vodní lázeň a míchejte, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidejte 3 vejce a 1 žloutek. Míchejte do zhoustnutí asi 10–12 minut. Odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím vysterilizované uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky

Bylinkové kuře s novými bramborami

Velikonoční menu oslavující jaro

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč příjemně překvapil. Zpočátku jsem se obávala bílkové čepice, ale všechno dopadlo výborně a chutě skvěle ladily. S citronem jsem nešetřila a vyplatilo se, koláč je vynikající.

Přidat komentář