Koláč s hruškami a čokoládou

Koláč s hruškami a čokoládou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3925 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 327 g
Tuky 253 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení másla, hrušek a čokolády přímo láká k častému opakování!

Suroviny

hruška 4 ks
oloupané
lískové oříšky 100 g
posekané
mouka pšeničná hladká 140 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 175 g
změklé, + trocha na vymazání formy
moučkový cukr 140 g
vejce 2 ks
tmavá čokoláda 50 g
nasekaná
meruňkový džem 2 PL

1Předehřejte troubu na 160 °C. Máslem vymažte dortovou formu a její dno vyložte pečicím papírem. Polovinu hrušek nasekejte a zbytek pokrájejte na kolečka. Ořechy, mouku s práškem do pečiva, máslo, cukr a vejce dejte do mixéru a rychle rozmixujte, aby vznikly větší lepkavé drobky. Vysypte je z mixéru do mísy a přimíchejte nasekané hrušky a čokoládu.

2Směs přesuňte do formy a zarovnejte. Navrch položte nakrájené hrušky a trochu je zatlačte do těsta. Pečte, aby byl koláč na omak pevný (ještě lepší je zkouška špejlí: je-li po vytažení suchá, máte hotovo). Vyjměte dezert z trouby a potřete ho džemem. Nechte ještě chvíli chladnout ve formě, pak jej přesuňte na mřížku.

3Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Komentáře

Anonym

Tak jsem doma potřebovala spotřebovat jablka a narazila jsem na tento recept... tmavou čokoladu jsem nemela, ale mlečnou ano, tak jsem si recept trochu upravila. Koláč jsem udělala vyšší, tak že jsem nejdřiv udělala jednu várku normalního těsta, s čokoládou a jablky, na to jsem položila vrstvu jablek a potom to samé jsem opakovala ještě jednou, jen do té vrstvy těsta už jsem nedala čokoládu a jablka. Nohoře jsem to posypala tenkou vrstvou hnědého cukru, aby to získalo karamelový nádech. Podávala jsem to s trochou zakysané smetany a všem to velice chutnalo.

Helena Skřivánková

Koláš upečený přesně podle receptu je vynikající. Jemný, rozpadavý, velmi mile mě překvapil:-).

Anonym

Tento recept doporučujem každému, aj začiatočníkom, je neuveriteľne jednoduchý a výsledok vás prekvapí, koláč je strašne lahodný a doslova sa rozplýva na jazyku. Cesto je hotové za pár minút. Použila som namiesto lieskovcov mandle a chystám sa ho vyskúšať aj s iným ovocím. Namiesto sekania čokolády som použila "chocolate chips" (u nás sa to myslím volá čokofleky). Namiesto tortovej formy som použila malý plech a pridala som na vrch ešte mandľové hoblinky a škoricu. Už len tá vôňa čo vám zanechá v kuchyni stojí za to skúsiť to.

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit