2.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2914 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 277 g
Tuky 155 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody se žervé ochuceným pomerančem a cukrem vykouzlí dokonalý dezert. Ocení ho děti, stejně jako vaši hosté při nedělním obědě.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 2 ČL
máslo 100 g
nakrájené na plátky
vejce 1 ks
na potření
Na pomerančovou náplň
krémový sýr 250 g
např. Danone
třtinový cukr 2 PL
sušená pomerančová kůra
z jednoho pomeranče
jahody 500 g
menší
marmeláda 6 PL
jahodová
pistácie 4 PL
nasekané
pomerančová šťáva
z jednoho pomeranče

Postup

1

Mouku, cukr, máslo a špetku soli dejte do nádoby kuchyňského robotu, přístroj zapněte a nechte pracovat, dokud se směs nepodobá hrubé strouhance. Robot překryjte utěrkou, protože z mouky se v první fázi (než se spojí s máslem) hodně práší.

2

Nechte zapnuté, přidejte vajíčko a případně trochu ledové (!) vody (nemělo by jí být více než 80 ml) a třete, až se hmota začne spojovat.

3

Pak těsto vyklopte na pomoučněný vál a lehce, ale dokonale jej prohněťte. Dejte na půl hodinky odpočinout do chladničky.

4

Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Těsto vyjměte z chladničky a na pomoučněném válu ho vyválejte na tloušťku 4 milimetrů, zároveň tak, aby bylo v průměru o čtyři centimetry širší než třiadvaceticentimetrová kulatá forma. Těstem formu vyložte a ostrým nožem odřízněte okraje. Přikryjte potravinovou fólií a opět vložte na půlhodinku do chladničky.

6

Poté vyndejte, odstraňte fólii, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi (pečicími nebo normálními).

7

Pečte 15 minut, pak sejměte papír, teplotu snižte na 160 °C a dopečte dalších deset minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a potřete rozšlehaným vajíčkem (zabrání, aby těsto náplní rozměklo, naopak je krásně zapečetí) a dejte na dvě minuty péct.

8

Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň: žervé, cukr, pomerančovou kůru i šťávu smíchejte do hladkého krému. Naplňte jím koláč a na něj dejte jahody. Buď celé jako na protější stránce, nebo je můžete rozčtvrtit jako na obálce Apetitu.

9

Jahodovou marmeládu dejte do rendlíku se třemi lžícemi studené vody a zahřívejte, dokud se úplně nespojí, pak směsí polejte jahody. Podle chuti můžete posypat pistáciovými oříšky.

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit