Hodnocení receptu
Průměr: 2.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2914 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 277 g
Tuky 155 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jahody se žervé ochuceným pomerančem a cukrem vykouzlí dokonalý dezert. Ocení ho děti, stejně jako vaši hosté při nedělním obědě.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 2 ČL
máslo 100 g
nakrájené na plátky
vejce 1 ks
na potření
Na pomerančovou náplň
krémový sýr 250 g
např. Danone
třtinový cukr 2 PL
sušená pomerančová kůra
z jednoho pomeranče
jahody 500 g
menší
marmeláda 6 PL
jahodová
pistácie 4 PL
nasekané
tomatový džus
z jednoho pomeranče

Mouku, cukr, máslo a špetku soli dejte do nádoby kuchyňského robotu, přístroj zapněte a nechte pracovat, dokud se směs nepodobá hrubé strouhance. Robot překryjte utěrkou, protože z mouky se v první fázi (než se spojí s máslem) hodně práší. Nechte zapnuté, přidejte vajíčko a případně trochu ledové (!) vody (nemělo by jí být více než 80 ml) a třete, až se hmota začne spojovat. Pak těsto vyklopte na pomoučněný vál a lehce, ale dokonale jej prohněťte. Dejte na půl hodinky odpočinout do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyjměte z chladničky a na pomoučněném válu ho vyválejte na tloušťku 4 milimetrů, zároveň tak, aby bylo v průměru o čtyři centimetry širší než třiadvaceticentimetrová kulatá forma. Těstem formu vyložte a ostrým nožem odřízněte okraje. Přikryjte potravinovou fólií a opět vložte na půlhodinku do chladničky. Poté vyndejte, odstraňte fólii, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi (pečicími nebo normálními). Pečte 15 minut, pak sejměte papír, teplotu snižte na 160 °C a dopečte dalších deset minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a potřete rozšlehaným vajíčkem (zabrání, aby těsto náplní rozměklo, naopak je krásně zapečetí) a dejte na dvě minuty péct.

Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň: žervé, cukr, pomerančovou kůru i šťávu smíchejte do hladkého krému. Naplňte jím koláč a na něj dejte jahody. Buď celé jako na protější stránce, nebo je můžete rozčtvrtit jako na obálce Apetitu. Jahodovou marmeládu dejte do rendlíku se třemi lžícemi studené vody a zahřívejte, dokud se úplně nespojí, pak směsí polejte jahody. Podle chuti můžete posypat pistáciovými oříšky.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit