0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2914 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 277 g
Tuky 155 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody se žervé ochuceným pomerančem a cukrem vykouzlí dokonalý dezert. Ocení ho děti, stejně jako vaši hosté při nedělním obědě.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 2 ČL
máslo 100 g
nakrájené na plátky
vejce 1 ks
+ na potření
Na pomerančovou náplň
krémový sýr 250 g
žervé, např. Danone
třtinový cukr 2 PL
pomerančová kůra
a šťáva z jednoho pomeranče
jahody 500 g
menší
marmeláda 6 PL
jahodová
pistácie 4 PL
nasekané

Postup

1

Mouku, cukr, máslo a špetku soli dejte do nádoby kuchyňského robotu, přístroj zapněte a nechte pracovat, dokud se směs nepodobá hrubé strouhance. Robot překryjte utěrkou, protože z mouky se v první fázi (než se spojí s máslem) hodně práší.

2

Nechte zapnuté, přidejte vajíčko a případně trochu ledové (!) vody (nemělo by jí být více než 80 ml) a třete, až se hmota začne spojovat.

3

Pak těsto vyklopte na pomoučněný vál a lehce, ale dokonale jej prohněťte. Dejte na půl hodinky odpočinout do chladničky.

4

Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Těsto vyjměte z chladničky a na pomoučněném válu ho vyválejte na tloušťku 4 milimetrů, zároveň tak, aby bylo v průměru o čtyři centimetry širší než třiadvaceticentimetrová kulatá forma. Těstem formu vyložte a ostrým nožem odřízněte okraje. Přikryjte potravinovou fólií a opět vložte na půlhodinku do chladničky.

6

Poté vyndejte, odstraňte fólii, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi (pečicími nebo normálními).

7

Pečte 15 minut, pak sejměte papír, teplotu snižte na 160 °C a dopečte dalších deset minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a potřete rozšlehaným vajíčkem (zabrání, aby těsto náplní rozměklo, naopak je krásně zapečetí) a dejte na dvě minuty péct.

8

Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň: žervé, cukr, pomerančovou kůru i šťávu smíchejte do hladkého krému. Naplňte jím koláč a na něj dejte jahody. Buď celé jako na protější stránce, nebo je můžete rozčtvrtit jako na obálce Apetitu.

9

Jahodovou marmeládu dejte do rendlíku se třemi lžícemi studené vody a zahřívejte, dokud se úplně nespojí, pak směsí polejte jahody. Podle chuti můžete posypat pistáciovými oříšky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit