
Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...
Ingredience
- 250g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
- 180g másla, studeného
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vanilkový lusk
- 2 svitky skořice
- 250ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 8 hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
- 35g hladké mouky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 275g krupicového cukru
- 75g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 90g třtinového cukru
- 80g másla, rozpuštěného
- 60g pekanových ořechů, nasekaných nahrubo
NA NÁPLŇ
NA PEKANOVOU DROBENKU
Příprava jídla
1 Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice.
2 Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou.
3 Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.
4 V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily.
5 Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.
6 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát.
Přidat komentář