Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Nejjednodušší koláč na světě! Pokud potřebujete spotřebovat načaté sklenky džemu, upečte ho! Zabijete dvě mouchy jednou ranou... Zbavíte se zbytků a ke kávě budete servírovat lahodný křupavý moučník.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 140 g loupaných mandlí
    • 1 lžička vločkové mořské soli
    • 70 g + 1 lžíce přírodního třtinového cukru
    • 170 g hladké mouky
    • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
    • 230 g studeného másla, na kostičky
    • 2 velké žloutky
    • trocha plnotučného mléka (pouze v případě potřeby)
    • 340–450g višňového nebo rybízového džemu (nebo vykapaného kompotu)
    • vanilková zmrzlina k podávání

Příprava jídla

1 V robotu semelte najemno 105 g mandlí, sůl a 70 g cukru. Pak pulzy promíchejte s moukou a citronovou kůrou. Přidejte máslo a zpracujte na konzistenci krupice s maličkými kousky másla.

2 Směs přeneste do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte žloutky. Promíchejte je vidličkou a pak postupně spojte se suchými přísadami. Míchejte jen tak dlouho, než se žloutky vstřebají. Pak směs propracujte špičkami prstů, podle potřeby můžete po lžičkách přidat trochu mléka. Mělo by vzniknout soudržné těsto podobné křehkému.

3 Těsto rozdělte na dva kusy – jeden z 1/3 a jeden ze 2/3 těsta. Vytvarujte z nich koule a zabalte je zvlášť do potravinářské fólie. Větší kus dejte do mrazáku na 30–35 minut, aby ztuhl. Menší kus nechte v mrazáku 40–45 minut, až zmrzne na kámen. Troubu předehřejte na 180°C. Zbývající mandle nasekejte a dejte stranou.

4 Až ztuhne větší kus těsta, nastrouhejte ho nahrubo přímo do koláčové formy (nebo otevírací dortové) o průměru zhruba 23 cm a pak ho vtiskněte prsty nebo rovným dnem hrnku – utvořte přitom okraje (v dortové formě do výšky zhruba 2 cm).

5 Doprostřed formy dejte džem a lžící nebo paletovým nožem ho rozetřete směrem ke krajům. Prsty na něj rozdrobte menší kus těsta a posypte zbývajícími mandlemi a 1 lžící cukru. Na 25–30 minut dejte tuhnout do chladničky.

6 Potom pečte, až džem v koláči bublá a mandle získají temně zlatou barvu, asi 45–50 minut. Pak vyjměte z trouby a postavte na mřížku, nechte chladnout 30 minut ve formě, pak vyjměte a nechte dochladnout. Podávejte se zmrzlinou podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřové maso s fazolemi

Fazolová polévka 2v1

Vegeburgery s černým sezamem & wasabi jogurtem

Chlebíčky se sardelkovým máslem

Sladká odměna za vysvědčení

Přidat komentář