0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s rajčaty a ricottou

Koláč s rajčaty a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s rajčaty a ricottou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3968 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 241 g
Tuky 256 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelená rajčata na fotografii jsou nedozrálé plody odrůdy Tondo liscio. Existují však rajčata, která zůstávají zelená i na vrcholu zralosti.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
parmazán 80 g
najemno strouhaný
máslo 150 g
studené, na kousky
sůl mořská 1 ČL
vločky
vejce 1 ks
mléko 1 PL
studené
rajče 5 ks
(nebo zhruba 500 g různobarevných malých) i kumato, nakrájených na plátky
vinný ocet červený 60 ml
olivový olej 2 PL
panenský, plus na vymazání formy
ricotta 500 g
žervé, chutného čerstvého měkkého tvarohu nebo okapaného sýra cottage
máta 3 hrsti
lístky
sůl
ochucená (nejlépe papriková nebo celerová)
pepř mletý

1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku, parmazán, máslo a sůl dejte do mísy v robotu a zpracujte na jemnou drobenku (asi 1–2 minuty). Přidejte vejce a mléko a vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

2 Koláčovou formu o průměru 32 cm (nejlépe s vyjímatelným dnem) lehce vymažte olejem. Mezi dvěma kusy papíru na pečení rozválejte vychlazené těsto na kolo o průměru 34 cm. Plát vmačkejte do formy a po celé ploše ho propíchejte vidličkou. Dejte na něj pečicí papír, posypte luštěninami či rýží a ,naslepo‘ pečte 15 minut. Pak sejměte závaží i papír a asi 10 minut dopékejte, aby se těsto propeklo a zezlátlo. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.

3 Rajčata, ocet a olej dejte do mísy a promíchejte. Korpus potřete ricottou. Navrch naskládejte ochucená rajčata, posypte mátovými lístky a osolte a opepřete. Nakrájejte na kousky a podávejte s vidličkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit