
Koláč s višněmi a kakaovou drobenkou
Drobenka z piškotů a kakaa nás nadchla. A s višněmi jde skvěle dohromady.
Vydání: 2015/7
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Ingredience
- 100g změklého másla + na formu
- 120g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vejce
- 130g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího přášku
- 80g semoliny (mouky z tvrdé pšenice)
- 200ml podmáslí
- 1 kg višní, vypeckovaných
- 150g piškotů
- 150g másla
- 60g krupicového cukru
- 3 lžíce kakaa
NA DROBENKU
Příprava jídla
1 Piškoty rozdrťte v robotu (nebo válečkem v uzavíratelném sáčku) a vsypte do mísy. Zalijte máslem, přisypte kakao a cukr, dobře promíchejte a dejte do lednice na zhruba 15 minut chladit.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Na těsto prošlehejte máso s oběma cukry a vejci, přisypte mouku, kypřící prášek, semolinu a nakonec vmíchejte podmáslí.
3 Polovinu piškotovo-kakaové hmoty vmačkejte na dno máslem vytřené kulaté formy o průměru 28 cm. Vlijte těsto a pokryjte ho višněmi. Navrch nadrobte zbylou piškotovou hmotu. Pečte zhruba 25-30 minut.
CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?
- Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
- Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao.
- Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte.
- Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.
Přidat komentář