Suroviny
Postup
Z části vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít.
Zbytek mouky prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu kynout.
<p>Utřete tvaroh s cukry, máslem a žloutkem dohladka.</p>
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku utvořte placičku, zabalte do ní lžičku povidel a uzavřenou stranou položte na vymazaný plech.
Bochánky skládejte dále od sebe a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Potom do každého udělejte lžící nebo pomoučeným vejcem důlek, do něj dejte trošku tvarohové náplně, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou (nemusí se dávat).
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu snižte na 180°C a koláčky upečte dorůžova.
Nechte je vychladnout a jemně pocukrujte.
Poznámka k receptu Povidla můžete vylepšit přimícháním trošky rumu, citronové kůry a nastrouhaného perníku
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com