Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8740 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 1481 g
Tuky 121 g
Vláknina 497 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou vám ušetří čas i nádobí. Všechny suroviny totiž připravíte v jednom pekáči! Pomalu pečené koleno v pivu se skvěle doplňuje se zeleninou, která se vypeče do krásně sladko-slanné chuti. K tomu osvěžující křenová remuláda přidá extra šmrnc. Tento recept je ideální pro víkendový oběd nebo slavnostní večeři pro více lidí.

Související recepty

Suroviny

zadní, masitá
sůl
mrkev 2 ks
větší
lze nahradit vodnicí
celer ½ ks
řapíkatý celer 4 řapíky
kapusta ½ hlávky
malá
pepř celý 1 ČL
kmín 2 ČL
rozmarýn 2 snítky
saturejka 2 snítky
oregano 1 hrst
čerstvé
Na křenovou remuládu
křen 4 PL
čerstvý, najemno nastrouhaný
majonéza 2 PL
velké
řapíkatý celer 1 řapík
petrželka 1 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
viz Něco navíc

Postup

1

Kolena nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla, a ze všech stran je osolte.

2

Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby či litinového pekáče s víkem.

3

Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření, bylinky a přilijte pivo.

4

Přiklopte či dobře zakryjte alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 120 °C (horkovzduch) a pečte minimálně 6, ale klidně až 8 hodin. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Pokud v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře, ale pokud ne, také se nic nestane.

5

Jakmile bude maso měkké, dopečte jej odkryté při 180 °C cca 20 minut, aby získalo zlatavou kůrku.

6

Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat.

7

Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, křenovou remuládou a bramborovým knedlíkem.

8

Na remuládu promíchejte křen s majonézou a zakysanou smetanou.

9

Jablko omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na velmi tenké nudličky (julienne), řapík celeru oloupejte a co nejjemněji nakrájejte.

10

Jablko a celer promíchejte s citronovou šťávou a spojte s křenovou majonézou.

11

Vmíchejte petrželku a dochuťte solí a pepřem.

NĚCO NAVÍC
Den předem uvařte ve slupce 700–750 g brambor (varný typ C) ve vroucí osolené vodě doměkka. Sceďte, nechte vychladnout. Druhý den dejte vařit do hrnce vodu a osolte ji. Oloupejte brambory a nastrouhejte nahrubo do mísy. Přidejte 200 g hrubé mouky, cca 1 lžičku soli a 2 vejce. Rychle vypracujte vláčné těsto (podle potřeby přidejte další mouku – čím méně, tím lépe). Těsto rozdělte na půl a vytvarujte 2 válečky o průměru cca 5 cm, dlouhé cca 18 cm. Vařte v osolené vroucí vodě asi 20 minut. Vylovte děrovanou sběračkou a potřete máslem. Nití nebo ostrým nožem naplátkujte.

Tip: pokud koupíte vykostěná kolena či je vykostíte sami, pečte 5–5,5 hodiny při 185 °C zakrytá, nakonec odkryjte a postupně dopečte z obou stran na barvu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín