Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou vám ušetří čas i nádobí. Všechny suroviny totiž připravíte v jednom pekáči! Pomalu pečené koleno v pivu se skvěle doplňuje se zeleninou, která se vypeče do krásně sladko-slanné chuti. K tomu osvěžující křenová remuláda přidá extra šmrnc. Tento recept je ideální pro víkendový oběd nebo slavnostní večeři pro více lidí.
Suroviny
Postup
Kolena nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla, a ze všech stran je osolte.
Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby či litinového pekáče s víkem.
Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření, bylinky a přilijte pivo.
Přiklopte či dobře zakryjte alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 120 °C (horkovzduch) a pečte minimálně 6, ale klidně až 8 hodin. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Pokud v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře, ale pokud ne, také se nic nestane.
Jakmile bude maso měkké, dopečte jej odkryté při 180 °C cca 20 minut, aby získalo zlatavou kůrku.
Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat.
Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, křenovou remuládou a bramborovým knedlíkem.
Na remuládu promíchejte křen s majonézou a zakysanou smetanou.
Jablko omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na velmi tenké nudličky (julienne), řapík celeru oloupejte a co nejjemněji nakrájejte.
Jablko a celer promíchejte s citronovou šťávou a spojte s křenovou majonézou.
Vmíchejte petrželku a dochuťte solí a pepřem.
NĚCO NAVÍC
Den předem uvařte ve slupce 700–750 g brambor (varný typ C) ve vroucí osolené vodě doměkka. Sceďte, nechte vychladnout. Druhý den dejte vařit do hrnce vodu a osolte ji. Oloupejte brambory a nastrouhejte nahrubo do mísy. Přidejte 200 g hrubé mouky, cca 1 lžičku soli a 2 vejce. Rychle vypracujte vláčné těsto (podle potřeby přidejte další mouku – čím méně, tím lépe). Těsto rozdělte na půl a vytvarujte 2 válečky o průměru cca 5 cm, dlouhé cca 18 cm. Vařte v osolené vroucí vodě asi 20 minut. Vylovte děrovanou sběračkou a potřete máslem. Nití nebo ostrým nožem naplátkujte.
Tip: pokud koupíte vykostěná kolena či je vykostíte sami, pečte 5–5,5 hodiny při 185 °C zakrytá, nakonec odkryjte a postupně dopečte z obou stran na barvu.