Kološvárské zelí je kombinace masové směsi, dušeného kysaného zelí a rýže, to vše společně zapečené v jednom pekáčku. Jakkoliv se to zdá podivné, výsledek je naprosto famózní. Připravte si syté podzimní jídlo, které zahřeje i zasytí. Takže pokud máte rádi kysané zelí v jakékoliv podobě, tuhle rozhodně nesmíte opomenout!
Suroviny
Postup
Mleté vepřové maso osolte, opepřete a přidejte kmín.
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte červenou papriku a nechte lehce zpěnit. Poté přidejte okořeněné maso, které narychlo osmahněte a následně nechte chvíli dusit.
Ke konci dušení přimíchejte prolisovaný česnek.
Kvašené zelí přeceďte a pokrájejte na menší kousky. Ve druhém hrnci si na oleji zpěňte cibuli s mletou červenou paprikou, přidejte zelí, trochu podlijte vodou, mírně osolte, opepřete a krátce poduste.
Rýži osmahněte na oleji, osolte, podlijte vodou a vařte téměř doměkka.
Pekáč mírně naolejujte, poklaďte polovinou podušeného zelí, na zelí navrstvěte maso smíchané s rýží a znovu přidejte zbylé zelí. Celé zalijte zakysanou smetanou smíchanou se lžičkou mleté červené papriky.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přikryté alobalem asi 20 minut, poté odkryjte a nechte ještě asi 25 minut zapéct.
TIP: Na masovou směs můžeme pro výraznější chuť přidat jednu až dvě na kolečka nakrájené klobásy (nejlépe pikantní). Místo oleje můžeme použít vepřové sádlo.
Ilustrační foto: Image Professionals